Ugrás a tartalomra

Elhunyt Nagy Béla András

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 25. hétfő 18:04
Hatvankilenc éves korában elhunyt Nagy Béla András, az Avas egyik legismertebb szőlős- és borosgazdája. 


Nagy Béla András munkája révén került Mádra, itt kapott kedvet a szőlőműveléshez. Első szőlőjét 1981-ben telepítette. A szőlőátvétel bizonytalanná válása miatt kezdett el saját bort készíteni. 1992-től már a Margit Pincében borászkodott.

Szakirodalomból, idősebb borászoktól szerzett tudásával egyre jobb minőségű borokat készített. Így kapta meg a Miskolc Város Bora elismerést (2013), illetve volt az év szőlőtermelője is (2016).

Oszlopos tagja lett az Avasi Borút Egyesületnek és a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának. Aktívan részt vett a város boros rendezvényein.

 - Rövid, de nagy küzdelmet folytatott utolsó betegségével és most az egyszer sajnos alulmaradt. Nem volt egyedül ebben a harcban, családja az utolsó pillanatig mellette volt – adták hírül gyermekei.

Jacsó Pál, az Avas egyik hegygazdája megemlékezésében úgy fogalmaz: Nagy Béla András az Avas legszeretetreméltóbb szőlős- és borosgazdája volt. 

"Mindenki Béla bácsijától nemcsak a szőlőművelés szeretetéről és a borászkodásról tanultunk sokat, hanem emberi hozzáállásával és precizitásával, csendes határozottságával és kedves akkurátusságával is példát mutatott mindnyájunknak. Azon tisztességes, bortermelő emberek egyike volt, akikről anno Márai Sándor írt. Sajnos, a vaksi sors hetven évet sem engedélyezett neki. Vélhetően az Égi szőlőkben, most épp ilyen tisztességes emberre volt szükség, pedig idelenn, a Földön is lett volna még sok tennivalója" - zárta sorait Jacsó Pál.  

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!