Ugrás a tartalomra

Ellátogattunk az Év Turistaházába a Bükkben

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. október 08. kedd 14:54
A Kis-fennsík festői helyszínén fekszik a Turistapark Szentlélek, amely idén a legtöbb szavazatot kapta az Aktív Kalandor versenyén.
A kaput nem lehet eltéveszteni / Fotók: Bokros Márton

Miskolc környékének szépségét, az aktív turizmus népszerűségét és az itt élő emberek természet iránti szeretetét bizonyítja, hogy minden évben jól szerepelnek a környék turisztikai attrakciói a közönségszavazásos versenyeket. Így történt ez idén is az Év Turistaháza szavazáson az Aktív Kalandor közösségi oldalán, amit a Turistapark Szentlélek nyert meg 1822 szavazattal a tíz döntős turistaház közül. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ebben az évben már ötödik alkalommal indította el voksolást az Év Kilátója versennyel egy időben. Utóbbit a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó nyerte meg 1346 szavazattal. 

Vass Dániel a Turistapark Szentlélek munkatársa

- Nagyon örülünk, hogy mi lettünk az Év Turistaháza. Végig fej-fej mellett voltunk a Soproni-hegységben épült Roth Turistaházzal. Jó érzés, hogy a végére sikerült ledolgoznunk azt a kis hátrányt, ami még maradt és 20-30 szavazattal sikerült győznünk. Köszönjük mindenkinek, aki támogatott ebben minket – nyilatkozta stábunknak Vass Dániel, a Turistapark Szentlélek munkatársa, aki elmondta, hogy az Év Turistaháza cím előnye legfőképpen az, hogy az Aktív Kalandor honlapján megjelenési lehetőséget kapnak. Továbbá kihelyezhetnek egy „Az Év Turistaház” címet jelző táblát a turistaparkban. 

Egész évben nyitva extrákkal

- Nekünk mindig az volt a célunk, hogy az aktív túrázókat célozzuk meg az egész országból, sőt külföldről is, akik szeretnék megismerni a Bükköt és Miskolc városát kicsit közelebbről. Ez alatt a gyalogos és kerékpáros turistákat egyaránt értem. Utóbbiak számára elektromos kerékpárt bérbe is tudunk adni. A biciklis vándortábornak egyik helyszíne is vagyunk. Osztálykirándulásokat szintén szerveznek nálunk. Tehát ebben látjuk a sikerünket, hogy vendégeinknek ez a szép helyszín és az az ügy, amit mi képviselünk fontos és számíthatunk a támogatásukra – fűzte hozzá. 

Csinos faházakat lehet foglalni

Beszámolt róla, hogy a turistapark legforgalmasabb szezonja a nyár, május végétől szeptember elejéig. Ebben az időszakban üzemel az ötven főt befogadni képes kempingterület, amit saját sátorral, illetve lakókocsival lehet igénybe venni, vagy valamelyik jurtát kibérelni a hat közül. Elárulta, hogy a kempingbe nagyon sok külföldi vendég érkezik. Emellett a jurtákban hat-hat, összesen 36 ember fér el, ahol leggyakrabban táborozó gyerekeket szállásolnak el. Itt nyáron általában az összes hétvége az övéké. Szeptember végétől pedig a három magánszálláshely, a négy-négy és hat fős faházak maradnak nyitva. 

A honfoglalás korát idézik a jurták / Fotók: Detzky Anna

A Turistapark Szentlélekről: 
Tengerszint felett 750 méterrel fekszik az idei év kedvenc turistaháza, amely egyben az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon található. A szabadtéri konyhán túl olyan extra lehetőségeket is nyújt a szállás, mint a játszótér, a kalandpálya vagy a szauna. Nem kell messze menni látnivalóért: a Látó-kövek kilátása vagy a bükkszentléleki pálos kolostor romja karnyújtásnyira vannak. Emellett az ország egyik legromantikusabb fája, két hatalmas, egymásba ölelkező bükkfa, amely a Szerelmesek fája nevet viseli, is csak kőhajításnyira áll az épületektől. Aki nagyobb kalandra vállalkozna, az a Bükk kimeríthetetlen lehetőségei közül válogathat, hiszen turistautak találkozásánál, a Kéktúra mentén fekszik a Turistapark Szentlélek. Továbbá nem messze található tőle a Nagymező nevezetű remek bringaútvonalakat tartalmazó helyszín is.

További hírek

Olvasnivaló