Ugrás a tartalomra

Expresszív színek, sajátos vizuális világ

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 25. vasárnap 14:55
Szombaton délután nyitották meg Grela Alexandra festőművész, illusztrátor kiállítását, könyvillusztrációival a Művészetek Háza Kortárs Galériájában ismerkedhetnek meg a látogatók október 24-éig.
Fotók: Horváth Csongor

Ady Endre, Várszegi Adél és Kollár Árpád kötetben is megtalálhatjuk a most Miskolcon kiállító Grela Alexandra illusztrációit.

A Jobb egy veréb... című tárlat anyagát Nagy T. Katalin méltatta a szombati megnyitó alkalmával. A Németh Lajos-díjas művészettörténész úgy fogalmazott, az illusztráció "tud egy nagyon átgondolt, mély és különleges, önálló képzőművészeti alkotás is lenni", miközben mégiscsak a szöveghez kötött.

- Ott van valami parancs a művész mögött, amihez igazodnia kell. Alexandrának azonban egy különleges, sajátos vizuális világa van, amire az utóbbi években szerencsére más is rájött, és nagyon sok megbízást kapott - mutatott rá.

- Művészete abban egyedi, hogy kollázstechnikájának köszönhetően különlegesen bánik, felrúgja a térbeli és időbeli viszonyokat. Gyakran jelenik meg valami kortárs tárgy, ami nem feltétlenül oda való, nem harmonizál az irodalmi mű korával. Beindítja a fantáziát, ahogyan a szöveggel bánik, és amilyen szabadon tudja ezt alkalmazni - tette hozzá a művészettörténész, aki káprázatosnak, expresszívnek és erőteljesnek nevezte illusztrációi színvilágát.

A lengyel származású művész az elmúlt két évtizedben közel száz egyéni és csoportos kiállításon vett részt munkáival hazánktól és Lengyelországtól kezdve Francia- és Olaszországon át Kínáig, Japánig és Uruguay-ig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!