Ugrás a tartalomra

Függetlenségük kivívására emlékeztek a miskolci lengyelek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 19:49
Megemlékezést szervezett a Lengyel Függetlenség kivívásának 104. évfordulója alkalmából pénteken délután a miskolci önkormányzat a Hősök terén.

November 11-én ünneplik Lengyelországban a függetlenség napját. Ez a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, a második lengyel köztársaság születésének kezdetének évfordulója.

Lengyelország 1918-ban, az első világháború vége után nyerte el újra függetlenségét. Az ország XVIII. századi felosztását követően 123 évig nem létezett független Lengyelország. Az ország újjászületésének kulcsa az volt, hogy a három megszálló hatalom, Németország, az Osztrák–Magyar Monarchia és a cári Oroszország mind visszaszorultak a háború végére.

A megemlékezésen Badány Lajos alpolgármester is megosztotta gondolatait.

A második lengyel köztársaság születésének egyik kulcsfigurája Józef Piłsudski marsall volt. Piłsudski 1918. november 10-én tért vissza Varsóba, miután kiszabadult a német fogságból. A marsallt november 11-én azzal bízták meg, hogy alakítsa meg a helyreállított lengyel állam nemzeti kormányát.

A hivatalos ünnepségek díszszemlével, zászlófelvonással és az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával zajlanak. Nagy tömegeket vonzanak a délutáni felvonulások is a különböző lengyel nagyvárosokban. A varsói felvonulásokon rendszeresen megjelennek szélsőjobboldali csoportok is, és előfordulnak erőszakos összetűzések is. A krakkói és varsói meneteken magyar felvonulók is gyakran képviseltetik magukat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!