Ugrás a tartalomra

Grill, kemencés, leveles tésztába tekert – pisztráng minden mennyiségben és formában a Pisztráng Ötös Napokon

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. október 04. péntek 11:16
Tizenegy évvel ezelőtt kezdődött minden – már, ami a Pisztráng Ötös Napokat illeti. Vagy nevezhetnénk ezt a mini pisztráng fesztivált az Erdei Halsütöde szezonzárásának is. A Pisztráng Ötös Napokat ugyanis hagyományosan október első hetében rendezi meg a Lillafüredi Pisztrángtelep; ez idő alatt mini kulturális programokkal készülnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így kiállítások, zenei műsorok, látványhalászat, teleplátogatás és halsimogatás is tarkítják az amúgy sem mindennapi menükínálatot.

– Tizenegy évvel ezelőtt kezdtük el ez a Pisztráng Ötös Napokat. Ekkor már az Erdei Halsütödénk működött, de szerettük volna az idegenforgalmi szezont kitolni – emlékszik vissza Hoitsy György a kezdetekre. A szezon ugyanis szeptember 30-ával véget ért, így a sütödének is zárnia kellett, de úgy gondolták, október elején még mindig szép szokott lenni az idő, így megtoldják öt nappal a nyarat.

Fotó: Parai Roland

Volt már itt a 11 év alatt archívfotó-kiállítás a telepről, a Hámori-tóról, képeslap-kiállítás, szalvétakiállítás, most pedig egy halas plakátkiállítás van éppen. A hétvégén pedig szolid kis jazz-blues zene szól majd a finom falatok mellé, de volt már olyan is, hogy a Miskolc Big Band adott itt koncertet – sorolta.

– Tavaly volt a tizedik Pisztráng Ötös Napok. Azt gondoltam, ennyi elég volt, mert nagyon sok a munka vele, és már ekkorra kevés a munkaerő. De, ahogy megnyitottuk a Vendéglő a Pisztrángoshoz éttermet, azt mondták a fiúk, segítenek, és feljönnek, kipróbálnak itt egy-két ételt, ami ha ízlik a vendégeinknek, akkor felkerül az étlapra – hangsúlyozta.

– Amikor 11 évvel ezelőtt elkezdtük az ötös napokat, először itt próbáltuk ki a grillt. Annyira ízlett a vendégeknek, hogy kérésükre felkerült az étlapra: így alakult ki, hogy nyáron minden csütörtök, grill csütörtök. A rákövetkező évben cserépedényben sütöttem pisztráng filét sütőtökkel, szál zellerrel, és az is annyira ízlett mindenkinek, hogy végül minden péntek, kemencés péntek lett. Így alakulgatott a kínálatunk – emelte ki.

Mint mondta, évek óta azt tapasztalják, hogy a vasárnap a legforgalmasabb nap az öt közül. Ilyenkor 600-800 halat is eladnak. – Vasárnap ízkavalkáddal készülünk: 5-8 féle pisztrángból készült „falatkákat” kínálunk egy tálon, van közte leveles tésztában sült, burgonyával tálalt, töltött, de halpástétom és saláta is.

Október hatodikával az Erdei Sütöde bezár egészen nagypéntekig. De, aki szeretné élvezni a Lillafüredi Pisztrángtelep ízét, egész évben ellátogathat a Vendéglő a Pisztrángoshoz étterembe. Főleg most, hogy már elkészült a terasz is, ami fűthető, és tájba illő faszerkezetes, Puskás Péter építész tervei alapján.

Október 05. szombat: 11 órakor és 12 órakor telepbemutatás

Napi ajánlat: halászlé, ahogy én készítem.

Egy kis kultúra: saját kiadású pisztrángos bélyegek, képeslap alkalmi bélyegzéssel, szakács és egyéb könyvek, dedikálás.

Előétel: füstölt pisztráng pástétom

Főétel: fishpie

Desszert: csoki mousse, áfonya, csoki ropogós

Október 06. vasárnap: gyermekeknek halsimogató, tavak, patakok élővilágának bemutatása.

Napi ajánlat: pisztrángos íz kavalkád tál (újdonságokkal, meglepetésekkel).

Előétel: füstölt pisztráng pástétom

Főétel: pisztráng válogatás, ribizli, alma

Desszert: csoki mousse, áfonya, csoki ropogós

 

Szombaton és vasárnap délután a Szőnyi-Sándor duó kellemes zenével is szórakoztatja a telepre látogatókat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!