Ugrás a tartalomra

A helyi Fidesz romló közállapotokat és szétvert rendészetet emleget

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. október 06. péntek 17:53
Az önkormányzati rendészet szétverésével és a nyomortelepek felszámolásának leállításával lerontotta a miskolciak biztonságérzetét a regnáló városvezetés – hangzott el a helyi Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.
Fotók: Mocsári László

Az önkormányzati rendészet szétverésével és a nyomortelepek felszámolásának leállításával lerontotta a miskolciak biztonságérzetét a regnáló városvezetés – hangzott el a helyi Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. A kijelentés némileg ellentmond dr. Bakk Richárd városi rendőrkapitány áprilisi kijelentésével, miszerint köszönet illeti az önkormányzatot és az önkormányzati rendészetet a partnerségért. Sőt a tavaszi testületi ülésen a városi kapitány azt is kiemelte: a térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően (melyet a rendészet üzemeltet. – a szerk.) tavaly és az idén nem volt olyan közterületi rablás Miskolcon, amelynek az elkövetője ismeretlen lenne.

Mindezek ellenére Nagy Ákos frakcióvezető úgy véli, a polgármester a választási győzelem reményében „aláírt néhány biankó váltót, mindent megígért a miskolciaknak”, melyeket azonban nem váltott be. A fideszes képviselő ötvenhét darab olyan ígéretet számolt össze párt- és frakciótársaival, amelyet Veres Pál nem teljesített 2019 ősze óta – konkrétumként a közbiztonság javítását hozta fel, aminek elmaradása szerinte két fő okra vezethető vissza.

A képviselő „a közbiztonság objektív mutatói” kapcsán felidézte: frakciójuk a városi közgyűlésben azért fogadja el évről évre a rendőrség ez irányú beszámolóit, mert azt tapasztalják, hogy a járőrök „erőn felül, nagy hivatástudattal végzik munkájukat”. Ez azonban nem jelenti azt – taglalta –, hogy a miskolciak szubjektív közérzete ne romlott volna az utóbbi esztendőkben.

– Nem olyan rendészekre van szükség, akik gyorsan odaérnek, hanem olyanokra, akik azonnal intézkednek – foglalta össze a Miskolci Önkormányzati Rendészettel (MIÖR) szemben fenntartott kritikáit Nagy Ákos.

Mindezen felül „a romló közbiztonság melegágyaként” tekint a Fidesz-KDNP frakciószövetség a „nyomortelepekre” is, amelyek felszámolására 2019 előtt indított intézkedéseiket szerintük az utánuk következők teljes egészében leállítottak. Holott – Nagy Ákos állításai alapján – komplett bontási tervekkel és az ehhez rendelt mintegy ötvenmillió forinttal együtt adták át a csomagot az új városvezetésnek.

---

A városháza sajtóosztálya reakciójában leszögezte: a közbiztonság védelmére és a szabályok betartatására elsődlegesen a Belügyminisztérium által felügyelt rendőrség hivatott, és a többi közt munkájuk támogatására jött létre a Miskolci Önkormányzati Rendészet.

- A MIÖR munkatársai a lehetőségeikhez képest mindent megtesznek feladatuk ellátása érdekében, amiért köszönet illeti őket. Teszik mindezt annak ellenére, hogy külső hatások következtében, az elmúlt években fokozatosan csökkent az önkormányzatok mozgástere, jogosultsági köre és anyagi lehetőségei - mutatnak rá.

Hozzátették: bár az előző városvezetés telepfelszámolási programot hirdetett, ezzel szemben nem felszámolták a nyomortelepeket, hanem szétszórták városszerte a rossz körülmények között élőket, köztük problémás családokat is. Az újonnan betelepített családok miatt pedig azokban a lakóközösségekben, ahová érkeztek, korábban meg nem lévő, újabb feszültségek keletkeztek.

- Miskolc városvezetése a rend pártján áll, de ez nem azt jelenti, hogy pusztán származás, vagy a szegénység miatt igazságos lenne bárkit is büntetni - húzták alá.

Miskolc önkormányzata ezek ellenére mindent megtesz a közrend védelme, a rendészet, sőt a rendőrség támogatása érdekében is. Ezt a célt szolgálja az is, hogy bár nincs könnyű helyzetben Miskolc, a város költségvetéséből mégis jelentős összeget, mintegy nyolcvan millió forintot fordít arra, hogy a rendészet és a rendőrség közös járőrözése megvalósulhasson. Továbbá, ezt a célt segítik azok a menetrögzítő kamerák is, melyeket az önkormányzat vásárolt a Miskolci Rendőrkapitányság számára.

- Bízunk benne, hogy a miskolciak közbiztonságával kapcsolatos észrevételeket minden esetben az itt élők érdeke és a jó szándék vezérli. A rendvédelmi szervek munkája felől érdeklődők, esetleg azt kifogásolók pedig észrevételeiket, javaslataikat a Belügyminisztérium irányítása alatt álló rendőrség felé is megteszik - zárul a reakció.²

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!