Ugrás a tartalomra

Helytálltak a miskolci hajósok

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 27. szombat 14:59
A Bödör Gergely vezette Deboti Racing Team, valamint Daruka Tibor és háromfős legénysége is befutott a célba a 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon.


Fotó: magánarchívum

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon két miskolci legénységű hajó is befutott a célba, az 510 hajóból kettőn is miskolciak versenyeztek.

A verseny élbolyába ugyan nem kerültek be a miskolciak, ahol a híradások szerint drámai befutó után a győztes FiftyFifty nevű hajó mintegy kétórás hátrányt ledolgozva az addig vezető Prospex-Delta mögött, az utolsó pillanatban állt az élre és nyert, de büszkeségre így is minden okuk megvan.

A hightech katamarán hajók tizenötös mezőnyében a Deboti Racing Team, Bödör Gergely vezetésével 15 óra 33 perces eredménynyel a 13. helyen ért célba. A hagyományos, egytestű hajók mezőnyében versenyző Daruka Tibor és háromfős legénysége a Garuda nevű, 26 lábas, túra, vagyis nem versenyzésre épült hajójukkal a 301. helyen futottak be a balatonfüredi célba 30 óra 51 perces idejükkel.

Fotó: Deboti Racing Team

A katamarán kormányosi posztján helytálló Bödör Gergely már rutinos vitorlázó, de most először indult saját hajóval és legénységgel a csúcskategóriában. Elmondta, a Deboti Racing Teamet idén februárban hozta létre, lényegében azóta tartott a szervezés és felkészülés a Kékszalagra. Első feladat volt a megfelelő hajó beszerzése, ami nem volt zökkenőmentes, így a felkészülés alatt mindöszsze hét napot voltak vele vízen, ami önmagában is mutatja azt a hátrányt, amelyet más hajózócsapatokhoz képest le kellett dolgozni, és segít még jobban értékelni a teljesítményüket.

– Mozgalmas volt a felkészülés, még a rajt előtt is éjfélig szereltünk, hogy elindulhassunk. Tekintve a rövid időt, ami a rendelkezésünkre állt, benne azt, hogy alig hét napig voltunk vízen az új hajóval, és hogy a csapatból csak ketten versenyeztünk korábban katamaránnal, ebben a kategóriában már a versenyen történő elindulás is egy fantasztikus érzés volt. Első borsodi alapítású csapatként, saját hajóval, saját egységgel – emlékezett az indulásra Bödör Gergely.

A kormányos megosztotta, hogy a rajt pillanatában az első helyen voltak, azonban pechjükre – mint később kiderült – a jobb oldali kormányukra valami ráakadt, amely sokáig jelentősen fékezte a hajót, ezért az első etapban lemaradtak az élbolytól. Egy ilyen lemaradást pedig szinte lehetetlen kihívás behozni.

– A nehézségek pozitívuma, hogy összekovácsolják a csapatot – mondta a Deboti Racing Team vezetője.

Fotó: magánarchívum

A Garuda „kapitánya”, Daruka Tibor szintén rutinos hajós, hetedszer indult a Kékszalagon. Tavaly és ebben az évben saját hajóval sikerült benevezni, igaz, mint megtudtuk, a 26 láb hosszú jármű egy túraváltozat, nem versenyhajó.

– Mindenekelőtt a vitorlázást kell szeretni, az ember csak ezután indul el különböző versenyeken. A Kékszalag annyiban különleges, hogy csak egyszer van egy évben. Ez a zászlóshajója a magyarországi versenyeknek – avatott be Tibor. Hangsúlyozta, ez egy igazi kihívás, a felesége szerint a vitorlásversenyek El Caminoja, mert ha olyanok a körülmények – például tartós szélcsend és forróság –, akkor nagy élményt nem nyújt, az akár két nap és éjszaka a vízen. A hosszú időt és a változó körülményeket leginkább mentálisan kell tudni jól kezelni. Amikor azonban végigment ezeken az ember, mint a zarándokúton, akkor elönti a lelkét egy elégedett, jó érzés, hogy megcsinálta.

– Ehhez elhivatottság és elkötelezettség kell, hogy mindezeket a vízen átélje az ember – szögezte le Daruka Tibor, aki végül az ötszáztíz hajóból álló mezőnyben a 301. helyen futott be legénységével, a saját kategóriájukban pedig kilencedikek lettek a huszonnégyből.

Amint ismert, a balatoni Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár. A balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!