Ugrás a tartalomra

Hiába fagyott be a Hámori-tó, továbbra is tilos a jegén tartózkodni

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 30. csütörtök 15:47
A szakemberek azt tanácsolják, ne menjünk a jégre, mert az bármikor beszakadhat. A meteorológusok szerint a hétvégére akár 10 fok is lehet, így a tó jegén korcsolyázni még veszélyesebb lesz.
Fotók: Juhász Ákos

Az elmúlt hetek mínuszainak köszönhetően a Hámori-tó szinte teljesen befagyott, ám a jég szerkezete nem homogén, eltérő a vastagsága és a keménysége is, ezért tilos a jégen korcsolyázni. 

A Garadna Völgyi Vízi Társulat ügyvezetője szerint a tavon hivatalosan sosem lehetett korcsolyázni, mert a tó valójában egy vízfolyás. Folyamatos mozgása miatt pedig nem tud egyenletesen befagyni. – Bármilyen korábbi jégmérés is azt mutatta, hogy eltérő vastagságok vannak a tó felületén, nyilván attól függően, hogy milyenek az áramlási viszonyok, milyenek a hőmérsékletviszonyok, illetve mennyi a bejövő víz a karsztokból – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Vanczák Zoltán. A tavat ugyanis több forrás táplálja.

A tó átlagos mélysége kilenc méter, így Magyarország legmélyebb tavai közé sorolhatjuk.

A meteorológusok szerint a hétvégére akár 10 fok is lehet, bár most is tilos a befagyott tóra lépni, a szakember szerint ez a hétvégén még veszélyesebb lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!