Ugrás a tartalomra

Hivatalos: megvan az új református püspök

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 19. hétfő 10:48
Barna Sándort választották meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspökének a Magyarországi Református Egyház választási szabályai szerint – írta meg a tirek.hu.
Barna Sándor a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspöke. Fotó: Juhász Ákos

Az egyházkerület honlapján közölte: Barna Sándor püspökhelyettest, Rásonysápberencs, Kázsmárk, Halmaj, Léh és Kiskinizs települések lelkipásztorát 160 szavazattal választották meg az egyházkerület gyülekezetei.

A püspöki tisztségért még Mészáros István zempléni esperes és megyaszói lelkipásztor is indult, ő 129 szavazatot kapott a beérkezett 289 érvényes voksból. A harmadik jelölt, Meleg Attila miskolci lelkipásztor a szavazás előtt visszalépett.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület előző püspöke, Pásztor Dániel magánéleti és egészségi okokra hivatkozva májusban mondott le sajóvelezdi gyülekezeti lelkipásztori szolgálatáról. Döntésével megszűnt református püspöki és zsinati lelkészi alelnöki megbízatása is. Azóta a most megválasztott Barna Sándor ügyvivőként látta el a püspöki feladatokat.

Barna Sándorral a napokban készítettünk egy hosszabb interjút (IDE kattintva olvasható), amiben egyebek mellett arról beszélt az új püspök, hogy tudatos hitvallóvá kell válnia a református egyháznak.

Azt is elmondta, hogy Balog Zoltán volt zsinati elnök és Pásztor Dániel korábbi püspök lemondása először megrendülést okozott az egyházkerületben, de ebből a helyzetből is meg tudtak újulni.

További hírek

Olvasnivaló