Ugrás a tartalomra

A hódkölykök egyedül anyjukkal is életben maradnak

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 26. péntek 19:28
Az áttelepítet miskolctapolcai hódnak nem tudni, hogy volt-e már családja.
Eurázsiai hód a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén / Fotó: BNPI

Bizonyára még emlékeznek rá olvasóink, amikor a miskolctapolcai Barlangfürdő medencéjéből kellett kimenteni egy elkóborolt hódot. A mentési akcióban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának és a Miskolci Állatkertnek a munkatársai vettek részt, valamint Lehoczky Krisztián a Mályi Madármentő Állomás vezetője. A befogott fiatal hím hódot, amely már egy ideje a miskolctapolcai tó lakója volt, a Hernád mentén engedték szabadon. Olvasónk kommentben kérdezett rá, hogy mi történt az állat családjával, aminek igyekeztünk utánajárni. Azt is megtudtuk, hogy mi lesz a megrongálódott medence sorsa. 

Esélyes kabalaállatnak

- Ilyen mértékű vadkárra nem köthető biztosítás. Viszont a kivitelezővel valószínűleg meg tudunk egyezni egy viszonylag méltányos felújítási árban, amely az újraburkolást nem, hanem csak a burkolat javítását tartalmazza. Ez is körülbelül másfél millió forintba kerül, amit saját forrásból fogunk megoldani – nyilatkozta szerkesztőségünknek Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője.

A miskolctapolcai Barlangfürdőbe beesett hód

- Egyébként mi nem láttunk Miskolctapolcán több hódot. Mivel munkatársaim rendszeresen takarítják a Barlangfürdőt, ezért minden nap átvizsgálják a területet. Még a nyomait, rágását sem láttuk máshol hódnak a gyermekmedencén kívül. Hozzánk csak egyféleképpen, a csónakázó tavon keresztül tudna bejönni. Úgy látszik azonban, hogy erre a jövőben azért fel kell készülni – vélekedett. 

Érdekességként megosztotta, hogy az Ellipsum fürdőben, a Liliput csarnokban két hódfigura található, de akkor még nem tudták, hogy élőben is találkoznak majd vele. Korábban felmerült az is, hogy a fürdő kabalaállata egy hód legyen. 

Juhász Ákos képgalériája

Az állatvilágban szokatlan módon az eurázsiai hód monogám emlős, vagyis ezek az állatok párjukat egész életükre szólóan választják. Bekövetkezhetnek azonban olyan események, amelyek eredményeként az életre szóló frigy az egyik fél számára hamarabb ér véget, mint a másiknak. Ebben az esetben az életben maradt egyed új párt keres magának. A hódok életmenet stratégiájára jellemző, hogy családban élnek, évente csak kevés, jellemzően 1-3 utódot hoznak világra. Igen nagy energiát fordítanak az utódok gondozására, nevelésére. A kölykök kis száma miatt táplálásuk akkor is megoldható, ha a nőstény egyedül marad – válaszolta megkeresésünkre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). 

Indokolt esetben gyéríthető

A hód európai közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj és oltalom alatt áll, ezért befogásukat, áttelepítésüket, riasztásukat, állományuk gyérítését, szabályozását, vagy a hódgátak elbontását csak a megfelelő engedélyek birtokában végző személy végezheti. Ezeket a tevékenységeket a természetvédelmi hatóság engedélyezheti a 20/2022. (VII. 29.) AM rendelet által módosított 13/2001. (V. 9.) KöM rendeletben foglaltak szerint – tájékoztatta szerkesztőségünket a BNPI. 

Eurázsiai hód természetes élőhelyén / Fotó: BNPI

Azaz kizárólag közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében lehet ezeket megtenni a hódokkal és életterükkel. Továbbá a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében, és ebben az esetben is csak akkor, ha természetvédelmi érdeket nem sért és más célravezető megoldás nincs – magyarázták. 

Új hódok jöhetnek még

Minden befogott és áttelepített hód esetében az elengedési helyszínt úgy választják meg a szakemberek, hogy az a lakott területektől minél távolabb essen. A cél az, hogy minimalizálni lehessen az áttelepítésből adódó újabb konfliktushelyzeteket – írták. Majd hozzátették, hogy a megüresedett – és bizonyára kedvező - élőhelyen a hódok ismételt megjelenése várható.

A Hejő partján hód által megrágott fa / Fotó: Juhász Ákos

A vizek mentén megjelenő hódok rágása elleni legjobb védekezési megoldás a fák törzsének körbekerítése dróthálóval. Ezt úgy érdemes kivitelezni, hogy körülbelül egy méteres magasságban a fák törzsétől arasznyi távolságban körbe dróthálót húzunk, hogy az állat ne férjen hozzá a kéreghez. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által kiadott javaslat szerint latex alapú festékbe kevert durva homokkal is le lehet kenni a fák törzsét szintén az alsó egy méteren. A massza javasolt arányai: 560 gramm homok 3,8 liter festékben elkeverve – ajánlotta a BNPI. Hangsúlyozták, hogy a lakóingatlanok, kertek, gyümölcsösök körbekerítése általános és jól bevált védekezési módszer minden illetéktelen behatolóval, így a hóddal szemben is. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!