Ugrás a tartalomra

Hosszú az út a választási jegyzőkönyvvezetésig

Király Csaba//Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. március 30. szerda 14:15
A Polgármesteri Hivatal munkatársai tevékeny szerepet vállalnak az április 3-i országgyűlési választás és a népszavazás lebonyolításában. A voksolás tisztaságát szigorú szabályok szavatolják, amelyeket több elméleti és gyakorlati oktatás során sajátítottak el a hivatali résztvevők.

Egyikük Kovács Marianna, aki a hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán dolgozik titkársági ügyintézőként. Nem először vállal szerepet egy választás lebonyolításában jegyzőkönyvvezetőként, ami tömören összefoglalva a szavazókörök adminisztratív jellegű támogatását foglalja magába. Például a jelentések írását és azok átszállítását a Helyi Választási Irodába.

Hiába nem első alkalommal lesz jegyzőkönyvvezető, ő is ugyanúgy átesett azon a márciusban indult, több lépésből álló felkészítési folyamaton, mint társai.

Kovács Marianna a választási füzettel. Fotók: Horváth Csongor

Először kaptak egy úgynevezett választási füzetet, amire tekinthetünk úgy, mint a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó tananyagra. „Minden benne van, ami feladat a választás napján” – foglalta össze Kovács Marianna a kézikönyv tartalmát, illetve hozzátette, hogy az oktatások során ezt tanulták és gyakorolták.

A felkészítéseket a Helyi Választási Iroda és a B.-A.-Z. Megyei Területi Választási Iroda munkatársai szervezték és tartották meg – tudtuk meg a leendő jegyzőkönyvvezetőtől. Számszerűen: kétszer vették át a tananyag elméleti részét, aztán szituációs játékokkal ültették át a gyakorlatba a tanultakat.

Utóbbival kapcsolatban a Miskolc Televízió kamerájának elmondta Tóthné Pail Erzsébet, a hivatal jogi ügyintézője, hogy mivel minden választáson mások a jegyzőkönyvminták, ezért azokat a rutinos kollégáknak is tanulmányozniuk kell. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az állampolgárok az országgyűlési választás mellett népszavazáson is részt vesznek, ami újabb kihívások elé állítja a leendő jegyzőkönyvvezetőket.

Éppen ezért a gyakorlottnak számító Kovács Marianna számára is hasznos volt a felkészítés. Ami a héten folytatódik, hiszen a szavazatszámláló bizottsági és a delegált tagok is képzést kapnak, a leendő jegyzőkönyvvezetők pedig ezt is végighallgatják – ismétlés a tudás anyja.

„Ez egy felelősségteljes kihívás, ami azért fontos számomra, mert közfeladatot látok el és hozzájárulok a választás lebonyolításához” – zárta Kovács Marianna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!