Ugrás a tartalomra

Irtózatosan erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 13:52
Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, amelynek epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. A tragédiában legkevesebb 500-an haltak meg és 2600-en sérültek meg.

13:02 Nem sokkal 12 óra előtt, magyar idő szerint fél 12-kor egy második rengés is megrázta a térséget, az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) és az amerikai földtani intézet is jelentette a 7,5 erősségű rengést.

12:12 Orbán Viktor: Magyarország Törökország mellett áll

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és felajánlotta Magyarország segítségét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

"Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll" - írta Orbán Viktor.

"E szomorú alkalomból őszinte részvétemet nyilvánítom az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek, egyúttal kifejezem reményemet, hogy a magyar felajánlás hozzá tud járulni a mentési munkálatok sikeréhez" - zárta a török elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

11:55 Magyarország felajánlotta segítségét

Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

"Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. Természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk" - szögezte le.

"A belügyminiszter felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország egy, kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ez az egység már indulásra kész, és amennyiben a törökök jelzik a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak segítségre, akkor a csapat azonnal útnak indul.

Erdogan: legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem központjában tartott sajtótájékoztatóján.

A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.

A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

10:01 Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottja van - írja az Index.

Azóta Fuat Oktay török alelnök sajtótájékoztatón közölte, hogy a halottak száma 284-re emelkedett, míg a sérültek száma 2323-ra, és a földrengések összesen tíz tartományt érintenek.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.

Izrael már fel is ajánlotta segítségét, és mentőcsapatot küld a romok alatt rekedt emberek felkutatására. Egyúttal Eli Kohen izraeli külügyminiszter őszinte együttérzéséről biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Remélem, mihamarabb sikerül átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter-oldalán, és közölte azt is, hogy a mentőalakulatokat azonnal az érintett területre riasztották.

Korábban írtuk:

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban - írja a Telex külföldi forrásokra hivatkozva.

Percről percre nő a bejelentett halálos áldozatok száma: a CNN hat órakor leadott jelentése 138 halottról szólt, az AP fél nyolckor már több mint 230 halálos áldozatról számolt be Szíriából és Törökországból összesen.

Az összedőlt épületek romjai között zajlanak a mentőmunkák, Törökország ehhez nemzetközi segítséget is kért – írta az MTI.

Az Egyesült Államok elnöke Törökországnak és Szíriának is segítséget ígért a USAID-en keresztül – írta a Guardian.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Ez az elmúlt száz év legerősebb törökországi földrengését idézi.

Hasonlót a földrengésektől egyébként fenyegetett Törökországban utoljára 1939-ben mértek. Akkor a természeti katasztrófának 30 ezer halálos áldozata volt.

A hétfő hajnali rengés epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt.

A CNN beszámolója szerint percekkel a tragédia után több erős, a Richter-skála szerint 6,7-es szintet elérő utórengés volt észlelhető Törökország középső részén is.

Szíriában a legtöbb áldozatról Aleppóból érkezett jelentés, ahol több ház összedőlt.

A földrengés a Szíriával szomszédos Libanonban is érezhető volt. A földrengések helyszínén az embrek pánikszerűen menekülnek ki otthonaikból, az utcákon, autókban menedéket keresve.

Az olasz hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy Olaszország partjainál cunami veszélye sem kizárt a földrengés nyomán.

További hírek

Olvasnivaló