Ugrás a tartalomra

Jogellenesen gyűjtött fegyvereket - fegyházbüntetést indítványoztak ellene

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 09. hétfő 09:48
A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt, aki vadászfegyverek tartására rendelkezett engedéllyel, azonban elhatározta, hogy fegyvereket fog gyűjteni, amelyeket interneten hirdetőktől vásárolt meg, miközben tisztában volt azzal, hogy azokat jogellenesen szerezte és tartotta - közölte szerkesztőségünkkel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.
Fotó: police.hu

A vádirat szerint a vádlott 2010. áprilisától kezdődően vadászfegyverek tartására jogosító engedéllyel rendelkezett, vadászvizsgát, fegyverismereti vizsgát tett. A lőfegyverek megszerzésére, tartására vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel tisztában volt, vásárolt is vadász lőfegyvereket és lőszereket, amely fegyverek a fegyvertartási engedélybe szabályszerűen bejegyzésre kerültek - olvasható a közleményben.

A vádlottnak időközben a fegyverek annyira megtetszettek, hogy 2019. évtől elhatározta gyűjtő lesz és internetes hirdetőktől 2022. november végéig rendszeresen vásárolt különböző típusú pisztolyokat, puskákat, lőszereket, amelyeket borsodi településen lévő családi házában tartott. A vádlott összesen 42 db lőfegyvert, 9 db hatástalanított fegyvert, 1302 db lőszert, továbbá több tűzfegyver fődarabot, illetőleg hangtompítókat vásárolt és tartott jogellenesen - fejtették ki az esetet.

A hatástalanított fegyverek a hatástalanítási módosításokat figyelembe véve megfelelő szerszámozottság, szakmai tudás birtokában működőképes lőfegyverré alakíthatók - írták.

Az ügyészség a büntetlen előéletű bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott a lőfegyverek és lőszerek elkobzásával.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!