Ugrás a tartalomra

"...a jót, az igazat és a szépet sugározzák." Óvodapedagógusokat köszöntöttek

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 06. csütörtök 21:47
A miskolci óvodapedagógusokat köszöntötte pedagógusnap alkalmából a város vezetése. A városháza dísztermében a gyerekek is megköszönték a felnőttek munkáját. A város legelhivatottabb pedagógusai a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehették át.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Kiss János alpolgármester ünnepi beszédében elmondta, nagy örömére szolgál, hogy köszönetet mondhat pedagógusnap alkalmából az évtizedes odaadó munkáért Miskolc város nevében. – Amikor az elmúlt évtizedek izgalommal és szeretettel teli munkájára tekintünk vissza, akkor egyúttal óhatatlanul a jövőbe is nézünk. A jövőbe – a gyermekeinkre és a fiataljainkra. A pedagógus a szülők és a család mellett nélkülözhetetlen és meghatározó szereplője annak a folyamatnak, amely során évek alatt kialakul az egyéniség, felépül a személyiség, táplálkozik a tehetség, és kibontakoznak a képességek egy gyermek életében. A pedagógus mindig a jövőt, a következő generációkat „szolgálja” minden igyekezetével, szakmai felkészültségével, következetességével, szigorúságával, humorával.

- Ebben a mai világban nem könnyű látni a jövőt. Mindez pedig az Önök munkáját egyre nagyobb kihívások elé állítja. Hiszen kérdés, hogy mik lesznek azok a feladatok, amelyekkel az Önök által nevelt gyermekeknek, mint fiatal felnőtteknek szembesülniük kell majd néhány tíz év múlva. Nyitott kérdés, hogy hol áll majd meg a technikai fejlődés, hová jut el a robotika és az automatizált ipar, elfelejtenek-e az emberek kézzel írni, a digitalizáció milyen mértékben forradalmasítja az oktatási-nevelési intézményeket? Biztos vagyok benne, hogy kérdésként megfogalmazódott már Önökben is, hogy van-e értelme annak a mindennapi hagyományos pedagógiának, amellyel az óvodákban nap mint nap ritmusba, keretek közé rendezik a gyermekek életét, és élményekkel, játékosan segítik a gyermekek értelmének a nyiladozásait. Úgy, ahogy tenni szokták évtizedek óta - mondta Kiss János alpolgármester.

- A kérdésre azonban vannak válaszok, hiszen kutatások igazolják, hogy felnőtt korban kétséget kizáróan megmarad a játék örömének, az együtt játszás gondtalanságának a hatása. Mindazoknak az értékeknek az elsődlegessége, amelyet a nevelési-oktatási intézményekből visznek magunkkal a gyermekeink. Hiszen az óvodai évek alatt begyakorlott viselkedési szokások szervesen beépülnek az emberi kapcsolatainkba, a társadalmunkat meghatározó alapvető társas érintkezési formákba. Felnőtt korban nem feltétlenül úgy fogalmazódik majd meg a kérdés, hogy ’ki ma a napos?’, de az önzetlen szolgálat és szeretet továbbra is elengedhetetlen része lesz jövőnek. A pedagógia, a gyermeknevelés olyan téma, amelyet évszázadok óta különböző tudományágak járnak körbe, vesznek górcső alá. Nem véletlenül, hiszen a gyermeknevelés egy olyan komplex „feladat”, amelyről hétköznapi emberek, nagy tudósok és kiváló gondolkodók fogalmaztak meg kézenfekvő állításokat. Az egyik ilyen a pedagógiában ismert személyiségnek, szavait idézném: „Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.”

- Miskolc városa nevében elmondhatom, hogy örömmel támogatjuk az óvodákat abban, hogy a jót, az igazat és a szépet sugározzák a gyermekeink felé. Büszkeséggel mondhatom el ezen az ünnepi alkalmon is, hogy a közeljövőben 17 miskolci óvodai intézmény kerül felújításra, korszerűsítésre, amely munkálatoknak az összértéke 2,7 milliárd forint. Ezekkel az infrastrukturális fejlesztésekkel járulunk hozzá ahhoz az odaadó szolgálathoz, amelyhez a mindennapi mosolyt, ölelést és biztonságot Önök teszik hozzá, és amelyért elismeréssel és köszönettel tartozunk - mondta az ünnepségen Kiss János.

A városvezetés mellett az ünnepségen a gyerekek is megköszönték a felnőttek munkáját.

Baloghné Kőváry Ágnes negyven éve dolgozik óvónőként. Számára hivatás ez a szakma. – Nagyon sok mindent jelent, sok rettentő boldog pillanatot, olyan emlékeket, amiket egész életemben nem fogok elfelejteni. Sok olyan gyereket, akiket csetlő-botlóból felnőtt sportolóvá tudtam nevelni. Sok válogatott sportoló is van közöttük, és nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy segíthettem őket ebben.

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült:
Angyal Benjáminné
Balláné Héjjas Ilona
Balogné Kőváry Ágnes
Enyedi Tiborné
Fejes Tiborné
Fejszákné Szászi Mónika
File Judit
Fodor Ildikó

Mátyus Béláné
Somogyváriné Kerekes Zsuzsanna
Szabó Barnabásné
Szecskóné Szántó Ágnes Marianna
Rapcsák Lászlóné
Varga Sándor Lászlóné

Országos elismerésben, Brunszvik Teréz-díjban részesült:
Smizsánszkyné Marján Ida, a Miskolci József úti Óvoda intézményvezetője

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!