Ugrás a tartalomra

Keserédesen, de ismét megköszönte védőnői és orvosai munkáját a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. június 29. csütörtök 10:28
Rányomta bélyegét, ám nem sikerült teljesen beárnyékolnia a miskolci önkormányzat és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) szerda délutáni ünnepségét annak a ténynek, hogy ebben a formában vélhetően ez volt az utolsó ehhez hasonló alkalmuk.
Fotók: Horváth Csongor

A Magyar Védőnői Szolgálat már több mint százéves múltra tekint vissza, 2015-ben pedig hungarikum minősítést kapott. (Csak Finnországban létezik hasonló ellátás). A területen dolgozó védőnők a babavárástól kezdve jelen vannak a családok életében tanácsadóként és segítőként. Munkájukról és jelentőségükről 2008 óta emlékezik meg a szakma és a társadalom június 13-án.

Miskolc városa először 2021-ben köszönte meg a védőnők szolgálatát. Idén pedig már Semmelweis Ignác születésének évfordulójával, a július elsejei magyar egészségügy napjával egybekötve hívták fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek áldozatos munkájára.

Miskolc önkormányzata nevében elsőként Veres Pál méltatta az egészségügyben tevékenykedő helyi munkavállalókat, akik – miként fogalmazott a polgármester – arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaik egészségének megőrzését és gyógyítását. Éppen ezért – folytatta – az év valamennyi napján hálával tartozunk irányukba.

– Önök azok, akik végigkísérik életünket. Ott vannak velünk a babavárástól kezdve a szülőszobában, majd az orvosi rendelőben, a műtőkben és a kórtermekben. Segítenek és támogatnak bennünket, sokszor elég, ha csak tanácsokkal és útmutatással – hangzott el a városvezetőtől, hozzátéve: ők azok, akik a jól ismert, gyakran nehéz munkahelyi és életkörülmények között is működtetik és összetartják a hazai egészségügy rendszerét.

Magyarországon Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg 1915. június 13-án az Országos Stefánia Szövetség, és a kezdeményezés része volt a Védőnői Szolgálat megalakulása. A szolgálat legfőbb célja az anya-, a csecsemő- és a gyermekvédelem. A védőnők a rendszeres szűrővizsgálatok szervezése mellett, a védőoltás-program megvalósításában, az egészségnevelésben döntő szerepet játszanak.

Nem csupán a területért felelős alpolgármesterként szólalt fel ezt követően Varga Andrea, miután maga is tevékenykedett védőnőként a városban. Beszédében felidézte: pályájának kezdetekor indult el az a folyamat, melynek révén a védőnők önálló intézményben és megfelelő szakmai irányítás mellett tudtak dolgozni Miskolcon. 

– Ez a struktúra megnyugvást jelentett a védőnői társadalom számára, így indulhatott el egy nagyon komoly szakmai fejlődés, amely Miskolc lakói számára hihetetlenül fontos eredményeket hozott – elevenítette fel az alpolgármester. Majd érzelmeit és indulatait nem leplezve elmondta: most visszatér az a régi rendszer, aminek nyomán ismét a kórházi hierarchiában kell működniük. Sőt, az egészségügy átszervezésének további lépései véleménye szerint a háziorvosi és gyermekorvosi praxisokra is káros hatással lehetnek.

 
A védőnő szoros személyes kapcsolatban áll az általa gondozott családokkal, így különböző személyes, egyedi problémáikban is tanácsot ad, segítséget nyújt. A védőnők gyakorta bizalmi pozíciót töltenek be, van ahol jóformán csak a védőnővel tartják a kapcsolatot az egészségügy szereplői közül a családok.

A védőnői szolgálatok napokon belül végbemenő államosítása a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet igazgatójának mondandóját is áthatotta, aki szerint joggal uralkodik bizonytalanság, félelem és aggodalom a legtöbbjükben. Balog Ildikó egyúttal emberi támaszáról biztosította az érintetteket, s reményét fejezte ki, hogy jövőre – ha már nem is mint munkáltató a munkavállalóinak, ám – ismételten köszönetet tudnak majd mondani a hivatás képviselőinek.

Az esemény a MEFI jubileumi védőnői diplomáinak, majd a Semmelweis Napi kitüntetések átadásával zárult.

10 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Czumbilné Dr. Varga Judit
Huriné Fazekas Ágnes 
Ser Judit
Sipos-Fekete Nóra

15 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Fincziczkiné Battyányi Tünde
Hankóczyné Domonkos Judit
Kovácsné Feczkó Piroska
Kovácsné Polhodzik Ibolya
Szlobodáné Nyisztor Katalin
Tollerné Fignár Edina

20 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Csomósné Hajdú Zsanett
Herpergerné Varga Erika
Jávoriné Kele Zsuzsa
Kosztra Viktória
Orosz Eszter
Szövördi Enikő

30 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Bendászné Bodolai Ágnes

35 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Oroszné Liptai Ildikó

Semmelweis Napi kitüntetésben részesült:

Dr. Hintalan János háziorvos
Radányiné Dr. Zahuczky Katalin házi gyermekorvos
Dr. Kovácsné Dr. Joós Terézia Ildikó fogorvos
Dr. Molnár Zita Klára iskolaorvos
Tóth Gáborné védőnő

Programok

Jelenleg nincsenek programok!