Ugrás a tartalomra

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – ma van a Föld napja

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 07:28
Április 22. a Föld napja, ennek alkalmából évről évre különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Idén természetesen más keretek között…

A kezdetek

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre – olvasható a Föld Napja Alapítvány honlapján.

Világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

– így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

A Google is ünnepel

Fél évszázada

2020. – a mára már önszerveződő magyarországi Föld napja mozgalom 30. évfordulóját ünnepli, és ez az 50. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak.

Az elmúlt 5 év volt az eddigi legmelegebb a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta, és a következő 5 még melegebb lesz, ha nem változtatunk radikálisan életmódunkon. Egyes szakvélemények szerint 10 évünk maradt, hogy elkerüljük a 1,5 fokos felmelegedést. Sokat tehetünk 10 év alatt, számos ország és város hirdetett klímavészhelyzetet, újra több millió fiatal tüntet világszerte cselekvésre buzdítva, és erre szólít fel mindenkit az Earth Day Network is a Föld napja 50. évfordulóján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!