Ugrás a tartalomra

Kiírták a közbeszerzést – Ilyen lesz a várunk!

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 05. szerda 17:47
Kihirdette az önkormányzat a közbeszerzési eljárást, így hamarosan elkezdődhet a felújítás következő szakasza. A Modern Városok Program keretében több mint 10 milliárd forint értékű támogatást ad a kormány a fejlesztéshez. A térség és Közép-Európa meghatározó turisztikai központja lesz néhány éven belül a Diósgyőri vár.

 

A beruházás a Modern Városok Program keretében folytatódik. A kormány idén 2 milliárd forinttal, jövőre 4 milliárddal, 2021-ben pedig 4,2 milliárd forinttal támogatja fejlesztést. A cél az, hogy a leghitelesebb formában rekonstruálják Nagy Lajos király egykori várát.

A felújítás következő ütemeiben szerepel többek között a vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre. Visszaépítik a nyugati palotaszárnyat, a palota magas tetőit, rekonstruálják a tornyokat, megépítik a gyilokjárókat és védőtetőket. Rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A rekonstrukció során a külső vár felújítását is elkezdik. Fontos cél, hogy visszaadják a várnak és környezetének középkori hangulatát. A Királynék kertjét például olyanná varázsolják majd, amilyen az egykor lehetett: fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.

 

További hírek

Olvasnivaló