Ugrás a tartalomra

Kinek szükséges a negyedik oltás?

minap.hu/MiskolcTV
Utoljára módosítva
2022. január 27. csütörtök 15:38
Professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmazták meg javaslataikat ezzel kapcsolatban. 
Fotók: MIT/Vajda János

Folyamatosan terjed a koronavírus omikron variánsa, ezért az a legfontosabb, hogy minél több ember vegye fel a védőoltás első és második adagját, de lényeges a harmadik oltás biztosítása is. A negyedik vakcinát viszont csak bizonyos csoportoknak szükséges felvennie - erre hívja fel a figyelmet a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKsz).

Hasonlóan gondolkodik a témában Kázár Ágnes háziorvos is, akit a Miskolc Televízió Híradója kérdezett meg. Az egészségügyi szakember a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta: bár most sok a megbetegedés, a páciensei eddigi tapasztalatok szerint három oltás után általában enyhe tüneteket produkálnak.

- Leginkább azt látjuk, hogy aki két oltást kapott, az fogékonyabb a betegségre. Nyilvánvalóan az oltatlanokat az omikron nagyon könnyen utoléri, hát buzdítanánk mindenkit az oltásra. Január hónapra meghirdették a háziorvosi körzetekben az oltási hétvégéket – mondta. 

Azonban a KEKsz szakembereihez hasonlóan ő is úgy látja, a negyedik oltásra csak indokolt esetben van szükség. A szervezet álláspontjához eddig több mint 20 egészségügyi szakember csatlakozott: professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmazták meg javaslataikat. 

 - Csak azoknak a betegeknek van erre szüksége, akik vagy immunszupresszáltak, vagy eleve betegek, transzplantáltak, immunszupressziós kezelést kapnak, daganatterápiában részesülnek. Ezeknek a betegeknek van rá szükségük, ez az egyik nagy csoport. A másik a 60 év felettiek, akik alap immunizációként Sinopharmmal lettek átoltva – mondta el a híradónak Rékassy Balázs orvos, a Konszenzus az Egészségért Szakértői Kör társalapítója.

Ebbe a csoportba sorolja a szakértői kör az egészségügyben, kiemelt kockázattal járó munkát végző dolgozókat is. A negyedik oltás beadása előtt mindenkinek érdemes tanácskoznia a háziorvosával, kezelőorvosával, vagy az oltóorvossal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!