Ugrás a tartalomra

Kitelepülés sorozattal folytatódik a Szinva Zöld Folyosó közösségi tervezése

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 24. hétfő 15:51
Folytatódik a lakosság bevonásával zajló jövőtervezés, most arról, hogyan hasznosítsa a város a Szinva mentén még kihasználatlan területeket közösségi célokra. A Szinva Zöld Folyosó szakmai lebonyolítói novemberben több alkalommal, több helyszínre települnek ki a Szinva mentén.

Kovács Kamilla Fotó: Juhász Ákos

Egyre több miskolciban tudatosul, hogy az önkormányzatiság nem csak azt jelentheti, hogy egy hivatal üzemelteti a várost. Van egy másik lehetőség is: amikor az itt élő emberekkel közösen találják ki a döntéshozók, milyen irányba haladjon a város. Az önkormányzat által 2022-ben útjára indított Közösségi Tervezés elnevezésű projekt alatt futó Részvételi Program keretében újabb beleszólási lehetőség nyílt, most abba, hogyan hasznosítsuk a városunkat átszelő patakunkat. A „Szinva Zöld Folyosó” felhívásra a helyi állampolgárok és közösségek küldhetnek be ötleteket, vagy a meghirdetett helyszíneken személyesen is elmondhatják az illetékeseknek. A város lakói és döntéshozói közösen megvitatják és rangsorolják a javaslatokat. A kiválasztott legjobbakat, amelyeket szakmailag is megvalósíthatónak ítélnek, a város igyekszik pályázati és saját forrásokból megvalósítani, ahogyan erre lehetőség nyílik. 

Kovács Kamilla, az önkormányzat Részvételi Irodájának civil- és részvételi referense hétfőn lapunk érdeklődésére elmondta: „November elejétől folytatjuk a Szinva Zöld Folyosó nevű közösségi tervezést. Volt már egy közösségi Szinva-bejárásunk szeptember 24-én a Mobilitási Hét keretében, ahol Szunyogh László főépítésszel együtt járták be az érdeklődők biciklivel a patak városi szakaszait. A program szakmai lebonyolítói a Szinva mentén hat helyszínen gyűjtötték be a lakossági javaslatokat, észrevételeket és ötleteket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy kik használják ezeket a területeket, mit csinálnak ott, mivel töltik az idejüket, mi volna jó, ha létesülne adott helyeken? Ennek a munkának a konkrét tervezése kezdődik el, terveink szerint november másodikával. Az első helyszín most a Győri kapuban lesz, a Kiss Ernő utca mentén, ahol egy hosszú hasznosítható partszakasz van” – tájékoztatott a referens.

Hozzátette: „Az önkormányzat szeretné közelebb hozni a vizet az emberekhez, azon gondolkodunk, hogyan lehetne élőbb a kapcsolat ezzel a teljes Miskolcot keresztülszelő patakkal. Végignéztük azt, hogy milyen helyszíneken vannak olyan nagyobb teresedések, ahol közösségi együttlétet lehetővé tevő attrakciók születhetnének. Hat ilyet találtunk. A Szinva nagyon beépített és árvízvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni. A Győri kapui szakasz a legnagyobb, közel egy kilométeres. Ez sokféle tevékenységre adhat lehetőséget, ha szeretnék az itt élők.” 

A november 2-i Győri kapui kitelepülés során az érdelődőknek lehetősége lesz beszélgetni a szakemberekkel és a városi döntéshozókkal, arról, mire lehet itt még szükség. Kovács Kamilla szerint már szeptemberben is elhangzottak ötletek a hasznosításról, egymással teljesen ellentétesek is. Hiszen egészen mások a szempontjai például egy kisgyermekes családnak vagy egy kutyatulajdonosnak, aki szívesen hozza el a kutyáját erre a szabad területre sétálni. Nagyon fontos kérdés és nagy kihívás ezeket a szempontokat és funkciókat összehangolni. 

Akit tehát érdekel a közösségi tervezés és hozzátenné a közös gondolkodáshoz a maga szempontjait, ötleteit és érveit, azt várják november másodikán ezen a helyszínen a „Szinva Zöld Folyosó” program munkatársai. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!