Ugrás a tartalomra

Költségvetési módosítás, parkolási változások, MIÓVI-beszámoló - ülésezett a közgyűlés

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 14. csütörtök 09:02
Rendes októberi ülését tartotta Miskolc város közgyűlése. Költségvetés, parkolás, Avas Szálló, éves beszámoló a MIÓVI részéről - egyebek mellett ezeket tárgyalták a képviselők a nap folyamán.

Szabó József okleveles kertészmérnök a Green City Hungary NGO részéről rövid előadást tartott az "ökológiai fordulatról" a hazai zöldfelület-gazdálkodásban. A város meghívására arról szólt, hogy több zöldebb várost kell kialakítani Európában. A hároméves kampánysorozatot az Európai Unió finanszírozza. Olyan üzenetet szeretnének küldeni, hogyan lehet élhetőbbé tenni a településeket. 13 ország vett részt a kampány megalkotásában.

A Green City Hungary 2010-ben alakult meg, számtalan konferencián hívta már fel a figyelmet a zöld környezet kialakításának fontosságára. A Green City pályázaton jól szerepeltek a magyar pályázatok, szakértői vélemények szerint jó úton járunk.

Felhívta arra a tendenciára a figyelmet, hogy rohamosan nő a föld lakossága, az emberiség 65-70 százaléka ráadásul egyre sűrűbb városokban él. Szólt az urbanizáció negatív hatásairól, amiket kezelni kell tudni.
- Vigyázzunk a "fa-testvéreinkre" - hívta fel a figyelmet a szakember.

 Követendő, jó példákat is említett Szabó József, amit egy "visszaföldesítési" folyamatként fogalmaztak meg. Ilyen jó példa a Green City projekt is. Végül gratulált Miskolcnak a projekthez való csatlakozáshoz és a megvalósult jó gyakorlatokhoz.
- Csak összefogással, jól felkészült vezetőkkel lehet eredményt elérni. Ez Miskolcon megvan - zárta előadását.

Veres Pál polgármester megköszönte a gondolatébresztő előadást, és kifejezte, hogy további együttműködésre minden bizonnyal lesz lehetőség a jövőben.

Expozéjában a városvezető a gazdaságfejlesztés jelenlegi állapotáról beszélt. 2020 januárjától 9 bejelentett beruházás érkezett, 135 milliárd forint értékben és több mint 900 munkahely jött létre. 21 hektárt visszavásárolt a város, és 73 hektárt tudtak értékesíteni.

Az első érkező a Chervon Auto volt, Kínán kívül első vállalatát Miskolcon hozta létre. A következő fejlesztés az IGPark volt, iparcsarnokok építésével foglalkozik, 14 milliárdos beruházás volt. Már egy szerződött bérlő van, a bejelentéssel még várnak. Hasonló logikával működik a Xanga-csoport, ők hozták létre a debreceni ipari parkot, de itt is beruházott. A szerződött bérlő gyártó tevékenységet folytat majd, már folynak a tárgyalások.

Az ÉPFER használatba vételi engedélyre vár, miskolci gyökerű vállalat.

A Robert Bosch Power Tool egy 10 hektáros logisztikai és disztribúciós központot hoz létre 54 milliárd forintból. Óriási beruházás, hamarosan átadják a csarnokot.

A Holding Gazdaságfejlesztési igazgatóság egyablakos ügyintézéssel segíti a gyors beruházást. Segítették a Bosch fejlesztéseit is, a polgármester méltatta ezt az összetett tevékenységet.

Az LG Magna szintén itt fejleszt, autóipari beszállító, hamarosan elkezdődik az építkezés.

A Meleghy Automotive is Miskolcot választotta, nagyon magas technológiával autóalkatrészeket fognak gyártani és összeszerelni.

A déli ipari park 2020-ban technológiai par címet nyert. Infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, de számtalan feladatot ellát még a gazdaságfejlesztési igazgatóság.
- Miskolc gazdaságfejlesztése szépen tudott haladni a nehéz körülmények (világjárvány, energiaárak robbanása, infláció) között is - hangoztatta Veres Pál, aki köszönetet mondott valamennyi partnernek: a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a HIPÁ-nak, a vármegyei kormányhivatalnak, a lobbizó politikusoknak, a Holding Gazdaságfejlesztési Igazgatóságának.

- Ez egy közös munka, a sikert az együttműködés hozza meg. Valamennyiünk, az ország, a város sikere. A tárgyalások folytatódnak, több nagyobb céggel pozitív irányba haladunk, reménykedünk abban, hogy a példaértékű együttműködés ismét sikereket hoz a városnak - mondta.

Utalt a szerdai bejelentésre, ami "átpolitizálódott": ez a diósgyőri Spar ügye. Nagy remény van arra, hogy létrejön egy bevásárlóközpont. Idézte a posztját, kiemelve, a város minden segítséget megad a cégnek.
- Nem magamnak tulajdonítottam a sikert, hanem a miskolciak, a diósgyőriek sikere. Köszönöm Kiss Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének, ha lobbizott az ügyben. A telek tulajdonosa két éve megkereste a várost a hasznosítás miatt, a főépítész több tervet is letett az asztalra. Az eredeti elképzelésekhez képest sikerült meggyőzni a céget, hogy más elhelyezkedésben valósuljon meg az üzlet. Tegnap a Spar képviselői bemutatták az elképzeléseiket, ami összhangban volt a város terveivel. Én nem szeretnék ebből politikát csinálni, kezdeményeztem, hogy amint az adásvételre pont kerül, akkor üljünk le a képviselővel, a beruházóval egyeztetni - sorolta.

Idézte még augusztus 20-ai beszédét is Veres Pál. Az Avasi kilátóról beszélt, amiben azt mondta, ez a miskolciak sikere. Mindenkié, aki tett érte valamit. Közös érdem, közös érték, mindannyiunk sikere - hangoztatta újra a polgármester.
- Én ezt képviseltem 2019-ben és most is - zárta beszédét a városvezető.

Az előterjesztések napirendre vétele következik.


1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének megállapításáról szóló 1/2023. (III.6.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció). Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztés részleteit Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette. Elmondta, 47,5 milliárdos főösszeggel fogadták el még márciusban a büdzsét. Költségtakarékos költségvetést fogadtak el akkor, hogy zavartalan legyen az önkormányzat működése. A működőképességet, a stabilitást kellett megőrizni. Fontos az év a beruházások tekintetében, hiszen az előző uniós pénzügyi ciklus idén zárul, a folyamatban lévő fejlesztéseket be kell fejezni még idén. Szigorú, racionális gazdálkodást vártak el ebben az évben az osztályoktól, szervektől. A módosításról: számos bevételi és kiadási előirányzat változott március óta, ezeket át kellett vezetni. A központi költségvetésből kapott a város forrásokat például. Kiemelte azt is, hogy a Salkaházi program támogatását 14 ezer forintra emelték idén. A gyermekétkeztetési feladatokra 135 millió forint pluszt fordítanak, a szülőktől átvállalták a költségek emelkedését.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Szopkó Tibor alpolgármester: A stabil és működőképes gazdálkodás látleletet látjuk az előterjesztésben. A cselekvés és a fejlesztés költségvetése, a fókuszban a feladatok ellátása áll. Sikeres volt az a munka, amit a gazdálkodó szervezetek és az önkormányzat az első félévben végzett. A kötvénykifizetés még mindig rányomta a bélyegét a gazdálkodásra, de az energiaválság is. Meghatározta az ezévi gazdálkodást az is, hogy nehezen volt tervezhető a költségvetés például az energiaárak miatt.
- Úgy tűnik, a nehéz helyzeten úrrá tudunk lenni - mondta.

Nem terveznek intézményeket bezárni, emelt összegű Salkaházi kifizetéseket terveznek. 700 milliót fordítanak a rendészet működésére. Kulturális és közösségépítő programokat szerveztek. A közszolgáltatások üzembiztosan működnek. Soha nem látott mértékű önkormányzati forrást kapott az MVK - sorolta a működést bizonyító eredményeket Szopkó Tibor.

Negatív hatásokat is említett az alpolgármester: nem sikerült megfékezni az inflációt, továbbra is magasak az energiaszámlák, a közszolgáltatások ellátása is drágult.

A szolidaritási hozzájárulás idén több mint 500 millió forint.
- Összességében köszönöm a gazdálkodóknak, akik segítették megőrizni a működőképességet - összegzett Szopkó Tibor, hozzátéve: minden rendszerben a legnagyobb érték az ember, sok háztartás felé tartozunk felelősséggel. - Ez a fejlesztés éve is Miskolcon, közel járunk a TOP-program végéhez. 100 százalékban be fogjuk fejezni.

Fodor Zoltán (Velünk a Város): kormányzati elvonások, világjárvány, energiaválság, infláció - sorolta a nehézségeket, amikkel a regnálásuk alatt meg kellett küzdeni. Most egy kicsit "levegőhöz jutott" az önkormányzat. Úgy néz ki, nem kell intézményeket bezárni ezen a télen.

A vitát lezárta a polgármester.

2. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: véleménye szerint "ez a módszer ide nem jó". Jövőbe mutató adatokat hiányolt. Milyen jövedelemtermelő képessége van a társaságnak? Az egyes eszközöket reálisan értékeljék.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): kérdezte, hogy milyen tevékenységet végeznek ezeken a területen?

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető válaszában elmondta, az önkormányzat szerez tulajdonrészt, ebben az esetben a beszámoló elfogadásával kontrollt gyakorol, tisztában van az üzletrész értékével, gazdasági hatásával. Minden információval tisztában van az önkormányzat. Saját ingatlana körüli önkormányzati területeket használt saját udvaraként a kérelmező, ha törzsvagyonból kivonják, bérbe adható a terület.

A vitát lezárta a polgármester.

3. napirendi pont: Javaslat a lakások bérletéről szóló 30/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): a szociális alapú lakások bérbeadása kapcsán elmondta, több jelzést kapott, hogy a családi házas övezetekben sok a szemét, nincs szemétszállítási szerződés, volt, hogy valaki továbbadta a bérleményt. Rendezetlenek az ingatlanok. Úgy kössenek szerződést, hogy ne fordulhasson elő, hogy az oda költözők csökkentik az adott környék életszínvonalát. Főleg a Vasgyárban és az Újgyőri főtér környékén ellenőrizzék, hogy betartják-e a közösségi együttélés szabályait. Javasolta, hogy együtt járják körbe ezeket az ingatlanokat. Felvetette, hogy ezeket a bérlakásokat nem lehetne-e fiataloknak kiadni?

Veres Pál polgármester kérte, hogy ezeket a helyzeteket jelentsék, és mindent megtesznek a probléma megoldása érdekében.

Kéri Zoltán gazdálkodási igazgató megerősítette, egyeztettek a rendészettel, célzott bejárásokat fognak szervezni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a bérlők kiválasztása megfelelő legyen, de jogszabályok kötik őket.

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Osváth Zoltán, a Városgazda ügyvezetője ismertette, folyamatban van a parkolás fejlesztése, olyan automatákat fognak üzembe helyezni, amelyeken bankkártyával is lehet majd fizetni. A chip-kártyás fizetést viszont már nem lehet alkalmazni majd. Lakossági kezdeményezésre és forgalomkorlátozási szempontok figyelembe vételével területek kerülnek sárga zónába.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: bővítik a díjköteles parkolási zónákat. Nő az igény, hogy biztosítsák mindenhol a parkolás, és kedvezményes lakossági bérletek legyenek. Mennyire hatékony, hogy folyamatosan bővül a parkolásba bevont területek nagysága, de a problémákra nem hoz megoldást? Kényszermegoldásnak gondolom ezt.

Szopkó Tibor alpolgármester: a Katowicén sokan keresték meg azzal a problémával, hogy az ott élők nem tudnak hol parkolni. Középtávon nem látok mást megoldást, csak ha csökken az autók száma. Könnyebbé teheti a helyzetet középtávon a zónakiterjesztés.

Veres Pál polgármester: megnőtt az autók száma, az újabb területek bevonása megfontolandó, hiszen általában zöldterületeket kell "feláldozni" ennek érdekében.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: nincs elegendő parkoló, ez tény, folyamatosan küzd a város ezzel. Időszerű, hogy bankkártyával is lehet majd fizetni az automatáknál. Szükség lehet azonban újabbak telepítésére. Javasolta, fontolják meg, hogy online is lehessen bérletet vásárolni.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő: nem támogattak semmilyen díjemelést, most sem tesznek így. Kéri, hogy javítsanak a kommunikáción.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: 2010 után felmerült, hogy a parkolórendszer megváltozzon. 2019-ig ebből semmit nem sikerült megvalósítani, annyit értek el, hogy uniós forrásokat különítettek el a rendszer megújítására. A pénz rendelkezésre állt, mégsem tudtak semmit tenni. 2020-ban a kormányzat a megítélt pénzt elvonta. Ennyi volt az önök hozzájárulása a parkolási rendszer fejlesztéséhez. Miskolc saját erőből megvalósítja az intelligens parkolási rendszert, ennek része a mostani fejlesztés. Ennek az informatikai háttere összetett, időigényes a kialakítás. Az a cél, hogy minél hamarabb kialakítsák az intelligens parkolási rendszert.
- Bízom abban, hogy januártól üzemképes lesz a rendszer, és online is megvehetik a parkolóbérleteket a miskolciak - tette hozzá.

A Győri kapuban épültek parkolók, ezt nagy sikerként élte meg. Több tucat parkolóról van szó. Az építési engedélyeket a kormányhivatal adja ki, tömbönként vizsgálják. Néhány gallyat kellett levágni, hogy az autók elférjenek, egyébként nem volt problémája a lakóknak. Lakossági kérésre egy régebbi parkolóból kihajtót építsenek. A lakosság többsége azonban ennek nem örül. A régi forgalmi rend visszaállítását támogatja maga is.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP): véleménye szerint csak szólam, hogy társadalmasít a városvezetés egy ügyet. A tömegközlekedést hozta fel példaként.

Badány Lajos alpolgármester: az év végéig teljesen lecserélik a teljes parkolási rendszert (automaták, szoftver, elektronikai felújítás). Érintőképernyősek lesznek, bankkártyával is fizethetünk majd. November végére befejeződhet az automaták lecserélése. Online is lehet majd bérletet vásárolni, ami megkönnyíti a felhasználók dolgát. Várhatóan december 1-jével már élesedik a rendszer. A pótdíjakat, de más ügyeket is online intézhetünk majd.
- A rendeletmódosítás díjemelést nem tartalmaz - hangsúlyozta.

Bajusz Gábornak pedig elmondta, hogy lakossági fórumot hívnak össze a választókerületi képviselők.

A lakosság tájékoztatása a jövő héten megkezdődik, idejében kapnak információt a miskolciak a változásokról.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: több körben egyeztettek a lakossággal a körzetében épülő parkolókról. 23 új helyet adnak majd át egy használaton kívüli betonplaccon.

A vitát lezárta Veres Pál.

5. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának a helyi vízkár-elhárítási feladatokról szóló 11/1998. (III.30.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezésére. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Durda Péter osztályvezető ismertette a részleteket. Az elmúlt 25 évben magasabb szintű rendeletek születtek, vannak párhuzamos szabályozások. Ezért kell hatályon kívül helyezni ezt a rendeletet.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

6. napirendi pont: Javaslat egyes ingatlanokkal kapcsolatos vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kéri Zoltán ingatlangazdálkodási igazgató ismertette az előterjesztést. Hat ingatlan értékesítésére tesznek javaslatot, ezek döntően gyenge műszaki állapotban vannak, felújításra szorulnak.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

7. napirendi pont: Javaslat a korábbi „Avas Szálló” ingatlan kapcsán a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő megállapodás jóváhagyására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Ezt az előterjesztést is Kéri Zoltán ingatlangazdálkodási igazgató ismertette. Az egykori Avas Szálló épületét 2020 decemberében a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vásárolta meg felújítási kötelezettséggel, amely teljesítését állagmegóvási és feltárási munkákkal megkezdte. A tervezési feladatok előrehaladott állapotban vannak, és a szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelezési közbeszerzés lezárása után a tényleges felújítási-építési munkát is megkezdhetik. A fejlesztés az alapítvány tulajdonában lévő projektcégen keresztül történne meg, így biztosítható a hatékony megvalósítás, illetve a megfelelő üzemeltetés az előterjesztés szerint.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: önkormányzati ciklusokon átnyúló probléma volt az épület, évek óta kihasználatlanul áll. Mindenki örült, amikor az MCC bejelentette, hogy megveszi az ingatlant. Támogatni fogják az előterjesztést.

Szopkó Tibor alpolgármester: közös cél volt a megújulás. Az előző hetekben több alkalommal találkoztak a felsővezetőkkel, több probléma megoldását segítik a főépítésszel. Támogatják, segítik a projektet, komoly partnerséget alakítottak ki az MCC-vel.

A vitát lezárta a polgármester.

8. napirendi pont: Javaslat civil szervezetek, valamint egyházi jogi személy részére ingatlanok használatának biztosítása tárgyában. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida ismertette a részleteket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

9. napirendi pont: Javaslat közterületek elnevezésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László főépítész beszélt a részletekről.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Szécsényi Marianna (Fidesz-KDNP): Mikolai Vince köz-t terveznek lakók, a kezdeményezéshez ő maga is csatlakozott.

Kovács László (KDNP): méltatta Mikolai Vince tevékenységét.

Varga Andrea alpolgármester: nem megszokott, hogy ilyen rövid időn belül utcát nevezzenek el egy elhunytról. Örült neki, és fontosnak gondolta, hiszen meg kell emlékezni Mikolai Vince tevékenységéről, szerepéről Diósgyőrben. Lokálpatriótaként is érdemes arra, hogy róla utcát nevezzenek el. Mély kapcsolatban és jó együttműködésben tudott együtt dolgozni vele, mindig együttműködésre törekedett.

Veres Pál lezárta a vitát.

10. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában igazgatási szünet elrendeléséről szóló döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Ignácz Dávid ismertette a javaslatot. December 27-től január 1-jéig igazgatási szünet lesz a polgármesteri hivatalban.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

11. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet alapító okiratának a módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Balogh Ildikó intézményvezető ismertette a részleteket. Több feladat kikerült a hatáskörükből jogszabályváltozások miatt. Az egészségügyi alapellátás biztosítása megmaradt. Az orvosok felmondása miatt jelenleg 8 körzetet működtetnek. Az alapító okiratot módosították, új intézmények csatlakoztak a feladatellátáshoz. Ezeket fel kell tüntetni az alapító okiratban.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (KDNP): köszöni a MEFI munkáját, amit példamutatóan végeznek. A nyugállományba vonuló orvosok praxisainak betöltése probléma ütközik bizonyos helyeken. Valamiért a háziorvosi pálya nem annyira szimpatikus a fiatal orvosok számára.

Varga Andrea alpolgármester: aggodalommal szólt az egészségügyi alapellátásról. Tavaly év végén kezdeményezte egy egészségügyi monitoring tanács létrehozását, hogy folyamatosan egyeztetni tudjanak az egészségügyi szereplőkkel. A cél, hogy a nehézségeket kezelni tudják. Érthető, hogy a háziorvosok elfáradnak, pihenni szeretnének nyugdíjasként. Milyen eszközök vannak, hogy Miskolcra háziorvosokat hívjanak? Nehéz előre tervezni. Az eszközök korlátozottak, hogy proaktív módon dolgozzanak a kérdésen. Végül megköszönte a MEFI-nek a közös gondolkozást.

A vitát lezárta a polgármester.

12. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága tagjainak és póttagjainak megválasztására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző, HVI vezető

Ignácz Dávid ismertette a részleteket. A következő polgármester és helyi önkormányzati képviselőválasztás 2024-ben lesz, az új Helyi Választási Bizottság tagjait október 1. és november 30. között kell megválasztani. A tagok és póttagok megválasztására tesz javaslatot az előterjesztő, melyben a közgyűlés hatásköre döntést hozni. A javaslatban Kovács Zoltán, Légrádi Sophie és Orosz Gábor (tagok), valamint Barna Péter és Korcsmáros Szilárd (póttagok) neve szerepel. A jogszabály rendelkezéseinek megfelelnek.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

13. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala éves tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző

Ismét Ignácz Dávid jegyzőé a szó. Bemutatta a fő kiadási és bevételi téteket. Bevétel: Miskolc, Nyíregyháza és Szeged nagyjából hasonló, 2 milliárdos a bevétel. A saját bevétel 2017-hez képest közel megduplázódott, a kiadás viszont csökkent 2019 és 2021. között. Tavaly jelentősen nőtt a népszámlálás, a két választás és a közüzemi költségek miatt. Jóval hatékonyabban működik a hivatal az elmúlt években, milliókat tudtak spórolni például irodaszereken, informatikai költségeken, de ezeket a közüzemi díjak emelkedése elviszi. Sikeres az e-közigazgatás, ebben elöl járnak, több település is tanulmányozza az itteni gyakorlatokat. Soha ilyen kevesen - 393-an - nem dolgoztak a hivatalban. Tavaly 410 ezer iktatott ügyirat volt, az adó- és a lakosságszolgáltatási osztály áll ezen a téren az élen. Több mint 23 ezren intéztek ügyet tavaly személyesen a hivatalban. Az ügyfélelégedettségi mérésben kiválóan szerepelt az önkormányzat.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Szopkó Tibor alpolgármester: minden rendszerben a legnagyobb érték az ember, értékes munkavállalói vannak az önkormányzatnak. Komoly teljesítményt tesznek le az asztalra a hivatal szakemberei.

A vitát lezárta a polgármester.

14. napirendi pont: Javaslat a 2023. I. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor osztályvezető ismertette a részleteket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

15. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor osztályvezető ismertette a részleteket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz): üzemszerűen hoz döntéseket a polgármester, vitatja, hogy halaszthatatlan-e minden esetben az egyszemélyi döntéshozatal.

Veres Pál polgármester lezárta a vitát.

Bodnár Tibor osztályvezető azzal indokolta a döntéseket, hogy a katasztrófavédelmi törvény ezt lehetővé tette a pandémia alatt. A jogintézményt már 2014-ben bevezették. Az előző városvezetésben is sok ilyen döntés született, ezt a statisztikák is alátámasztják.

Ignácz Dávid jegyző azzal egészítette ki, a kormányhivatalnak nem akadt problémája a dologgal. Korábban is gyakorlat volt.

16. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás- és nem lakás célú helyiség bérlemények elidegenítéséről szóló 48/1997. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kéri Zoltán ingatlangazdálkodási igazgató ismertette a részleteket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

17. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény 2022/2023. nevelési évről szóló beszámolójának elfogadására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Varga Andrea alpolgármester ismertette a részleteket. Beszélt az óvodai rendszer átalakításáról és annak eredményeiről. Részletesen ecsetelte a problémákat, például az óvodapedagógusok magas életkorát, a leterheltséget, a szétaprózottságot. Az egységesítésben látták a megoldást, ezért jött létre a MIÓVI. Egységes vezetés, egységes szakmai irányítás, jobban összehangolható óvodai felvétel, rugalmasabb körzetkialakítás, gazdaságosabb működtetés - ezek az új rendszer legfontosabb előnyei.

A gyereklétszám csökken, de kisebb mértékű a dolgozók létszámának csökkenése. A szakmai feladatokat ellátják.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Barta Gábor (Fidesz-KDNP): elismerően szólt a beszámolóról. De ha mintát akar a város, akkor érdemes elmenni az egyházi óvodákba.

Bartha György (Velünk a Város): az óvodapedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek biztonságban legyenek és jól érezzék magukat.

Varga Andrea alpolgármester megköszönte a dicséretet. Fontosak az egyházi és alapítványi óvodák Miskolcon, magasan felszereltek, vonzóak a családok számára. De azt tapasztalják, hogy az ősz végére kezdenek átmenni a városi óvodákba.

18. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény 2023/2024. nevelési évről szóló Munkatervének, Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Csizmárné Gede Judit ismertette a részleteket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

Zárt ülést rendelt el a polgármester.

Közérdekű bejelentések

Szarka Dénes (Velünk a Város) bejelentette, hogy november 2-án 17 órától lakossági fórumot tart a Herman Ottó Általános Iskolában.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: tapolcai útfelújításokról kérdez, kátyúkat jeleztek a választókerületben élők. A Győri kapui orvosi rendelőben problémák léptek fel, a védőnők lezárták a gyermekorvosok elől az egyik helyiséget.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP): továbbra is probléma a főutcán a galambürülék. Ő is kátyúkra panaszkodik.

Veres Pál polgármester: intézkedni fogunk

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): ő is kapott levelet arról, hogy kátyúsak az utak. És elszaporodtak a vaddisznók a választókerületében, ahogy a kóbor kutyák is.

Fodor Zoltán (Velünk a Város): már osztják a tűzifákat. Szárazelem-gyűjtési versenyt indít el újra az iskolákban. November 1-jén indul a verseny általános és középiskolások számára. Bárki részt vehet ezen. A nyertes ingyen nyaralhat Balatonmáriafürdőn.

Erdei Sándor (Velünk a Város): kátyúznak a körzetében. A Búzavirág utca kapcsán kér segítséget a várostól.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): Pereces egyik részén komoly közvilágítási probléma merült fel, a szolgáltató tud a hibáról, de egyelőre nincs megoldva a helyzet.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város): a lakók megkeresték, hogy az MVK állítsa vissza a Pesti útra induló járatokat az Avasról. Továbbra is nagy gondot okoz a sofőrhiány, szükség lenne béremelésre a közlekedési társaságnál.

Bazin Levente (Velünk a Város): Perecesen, az Erenyő utcában építik a csapadékvíz elvezetését. Megújulnak a buszmegállók is. A ravatalazót felújítják, ez már folyamatban van. Az ivóvíz-hálózatot cserélik a Finkei utcában.

Révész Péter (Velünk a Város): fedett területet szeretnének a lakók az egyik buszmegállóhoz. A Népkertben csak azokat a fákat vágták ki, amelyekre növény-egészségügyi okok miatt volt szükség.

Mokrai Mihály (Velünk a Város): másfél év után visszakaptak egy buszmegállót

Szopkó Tibor alpolgármester: megköszönte a rendészet munkáját, hogy az egyre agresszívabb kéregetőket visszatartják a belvárosban.

Korábban írtuk:

Módosíthatják a költségvetési rendeletet, erre kötelezik az önkormányzatokat. Az egyes bevételi és kiadási előirányzatokat érintő változásokat meghatározott időközönként az önkormányzat költségvetési rendeletében át kell vezetni. Az előterjesztésben az áll, hogy az önkormányzat az első félév végéig a központi költségvetésből olyan bevételekhez jutott, amelyekkel szükségessé vált a költségvetés mind bevételi, mind kiadási oldalának módosítása. A korrekció tartalmaz belső átcsoportosításokat, az önkormányzattól az intézményekhez történő technikai előirányzat átcsoportosításokat, valamint az előterjesztés javaslatot tesz néhány feladat esetében többletigény biztosítására is.

Egy másik előterjesztés a parkolással kapcsolatos. Ebben az áll, hogy a kor elvárásainak megfelelő, bankkártyás fizetést is biztosító jegykiadó-automatákat szerez be a Városgazda, valamint átalakítják a már meglévő automatákat november végéig. Ezek az automaták chipkártyát nem fognak elfogadni, ezért javasolt az automatánál történő chipkártyás jegyváltási lehetőség megszüntetése.

A következő előterjesztésben több ingatlan elidegenítésére tesznek javaslatot, ezek döntően olyan irodák, üzlethelyiségek, amelyek rossz állapotban vannak.

Fotók: Juhász Ákos

Aztán: az egykori Avas Szálló épületét 2020 decemberében a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vásárolta meg felújítási kötelezettséggel, amely teljesítését állagmegóvási és feltárási munkákkal megkezdte. A tervezési feladatok előrehaladott állapotban vannak, és a szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelezési közbeszerzés lezárása után a tényleges felújítási-építési munkát is megkezdhetik. A fejlesztés az alapítvány tulajdonában lévő projektcégen keresztül történne meg, így biztosítható a hatékony megvalósítás, illetve a megfelelő üzemeltetés az előterjesztés szerint.

A következő polgármester és helyi önkormányzati képviselőválasztás 2024-ben lesz, az új Helyi Választási Bizottság tagjait október 1. és november 30. között kell megválasztani. A tagok és póttagok megválasztására tesz javaslatot az előterjesztő, melyben a közgyűlés hatásköre döntést hozni. A javaslatban Kovács Zoltán, Légrádi Sophie és Orosz Gábor (tagok), valamint Barna Péter és Korcsmáros Szilárd (póttagok) neve szerepel.

A grémium elé kerül a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény éves beszámolója.

Napirendi pontok:

1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének megállapításáról szóló 1/2023. (III.6.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció). Előterjesztő: Veres Pál polgármester

2. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

3. napirendi pont: Javaslat a lakások bérletéről szóló 30/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

5. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának a helyi vízkár-elhárítási feladatokról szóló 11/1998. (III.30.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezésére. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

6. napirendi pont: Javaslat egyes ingatlanokkal kapcsolatos vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

7. napirendi pont: Javaslat a korábbi „Avas Szálló” ingatlan kapcsán a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő megállapodás jóváhagyására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

8. napirendi pont: Javaslat civil szervezetek, valamint egyházi jogi személy részére ingatlanok használatának biztosítása tárgyában. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

9. napirendi pont: Javaslat közterületek elnevezésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

10. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában igazgatási szünet elrendeléséről szóló döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

11. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet alapító okiratának a módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

12. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága tagjainak és póttagjainak megválasztására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző, HVI vezető

13. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala éves tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző

14. napirendi pont: Javaslat a 2023. I. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

15. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Zárt ülés:

16. napirendi pont: Javaslat bírósági ülnökök soron kívüli megválasztására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Sürgősségi előterjesztések:

17. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás- és nem lakás célú helyiség bérlemények elidegenítéséről szóló 48/1997. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

18. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény 2022/2023. nevelési évről szóló beszámolójának elfogadására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

19. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény 2023/2024. nevelési évről szóló Munkatervének, Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!