Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: jövő hét keddtől ismét fizetni kell a parkolásért

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 20. csütörtök 17:17
Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a május 20-ai Kormányinfón.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány áttekintette: első oltásban eddig 4 829 596 személy részesült, a második oltást pedig több mint 2 millió 800 ezren kapták meg. Ez azt jelenti, hogy a pünkösdi hétvégén el fogjuk érni az ötmillió oltottat – mondta.

A miniszter kijelentette: korábban az volt a helyes döntés, ha valaki megfertőződött, a betegség lezajlása után három hónapig ne kapja meg az oltást, de miután már van elegendő védőoltás, így ők is korábban kaphatják meg azt.

Miután meglesz az ötmillió beoltott, utána új intézkedések jönnek. A kormány ezekről tárgyalt szerdán, az operatív törzs pénteken dönt, Orbán Viktor pénteken jelenti be a részleteket.

Gulyás kijelentette, erről előzetesen annyit tud elmondani, hogy az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár, a hétfői ünnepnap még érvényes, de utána nem hosszabbítják meg, keddtől fizetős lesz ismét; a hitelmoratóriumos vitában a kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a jelenlegi szabályok szerint hosszabbítják meg augusztus 31-ig, ezután pedig hosszabb átmeneti időszak lesz; illetve, hogy Magyarország „nem kíván részt venni” a brüsszeli vakcinabeszerzésben a jövőben. 

– A kormány szerint az oltási program itthon az ötmillió beoltott után le fog lassulni, talán hatmillióig még el lehet jutni. Több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz – hangsúlyozta.

Hozzátette: „kivezető törvény” fogja tartalmazni azokat a szabályokat, amelyek a veszélyhelyzet után is hatályban maradnak, például a hitelmoratóriumot tovább szeretnék fenntartani, mint a rendkívüli jogrendet. 

– A rendkívüli jogrend addig marad fenn, ameddig szükséges. Európában az oltottság még sok helyen nem olyan magas, mint nálunk, és több országban még nem látszik csillapodni a járvány. Ezért nem lehet az összes intézkedést egyszerre feloldani. A részletes intézkedéseket, amelyekről a kormány és az operatív törzs döntött, Orbán Viktor miniszterelnök fogja péntek reggel ismertetni részletezte.

A miniszter azt is elárulta, hogy a kormány javaslatot tett a kijárási tilalom megszüntetésére is. További enyhítésekkel kapcsolatban a fertőzési adatokat kell nézni – zárta Gulyás.

További hírek

Olvasnivaló