Ugrás a tartalomra

Koronavírus-tesztelést sürget a miskolci önkormányzat az idősotthonokban

minap.hu / index.hu
Utoljára módosítva
2020. április 16. csütörtök 10:13
Gyakoribb koronavírus-tesztelést sürget a miskolci önkormányzat. Azt szeretnék, hogy a kórházból visszakerülő időseket minden esetben megvizsgálják. Veres Pál mellett több mint negyven ellenzéki polgármester kéri nyílt levélben Orbán Viktort, hogy rendeljen el szűrést az összes idősotthonban. 

Jelenleg 650 idős él bentlakásos intézményekben Miskolcon. Új lakókat csak két negatív teszt és két hét karantén után engednek a közösségbe. Tesztet viszont csak akkor végeznek, ha egy idős ember a kórházból, új lakóként kerül be az intézményrendszerbe. Miskolcon jelenleg is vannak elkülönítés alatt álló idősek, a tömeges izolációhoz viszont nincsenek megfelelő körülmények. 

- Hosszú távon az az önkormányzat célja, hogy az ellátottakat és a dolgozókat is teszteredményekkel tudjuk egészen biztosan biztonságban tudni. Ennek a jogszabályi és anyagi feltételét meg kell teremteni. Azt a kérést tolmácsoljuk az operatív törzs, illetve a kormányzat felé – tájékoztatott Veres Pál, Miskolc polgármestere. 

Nyílt levélben kéri Orbán Viktort számos város és fővárosi kerület ellenzéki színekben megválasztott vezetője, hogy „haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is” – számolt be az Index

A 42 polgármestert az késztette levélírásra, hogy országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset van, és ezek „világosan mutatják“, hogy „a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok "felesleges költségnek" minősítése emberéletekbe kerülhet. (...) Féltjük az időseinket és a dolgozóinkat, nem engedhetjük, hogy hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyeztesse egészségüket, életüket. Nincs több türelem! Kezdjék meg a tesztelést most!” 

A nyílt levélben a polgármesterek kérik, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak beteget negatív teszt nélkül, és - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - a kormányhivatalok a járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!