Ugrás a tartalomra

Közel-Keletről közelről 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 21. kedd 19:45
A kialakult háborús helyzetről beszélt Izrael tiszteletbeli konzulja kedd délután Miskolcon. 
Fotók: Mocsári László

Hogyan tovább? – tette fel a kérdést Hunyadi László előadásának címében. A Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont baráti körének aktuális találkozójának sajnálatos apropót szolgáltattak a másfél hónapja tartó közel-keleti harcok.

A Kazinczy utcai zsinagóga melletti épületrészben Izrael tiszteletbeli konzulja az október 7-én végrehajtott támadások "megértéséhez" felelevenítette a Gázai övezet 1948-tól íródó történetét. Felvázolta, miként került át a terület Egyiptomtól a zsidó államhoz, s mindez milyen konfliktusokat generált a XX. század utolsó harmadában a térségben.

Az előadó szót ejtett az övezetben feltérképezett alagútrendszerről, továbbá arról, hogy a tárgyalt terrorakciókért felelős Hamász milyen anyagi és katonai támogatások révén fegyverezte fel magát az elmúlt esztendőkben.

A közönségkérdések előtt a tiszteletbeli konzul érzékletes beszámolót tartott a palesztin támadók néhány héttel ezelőtti vérengzéséről. Hunyadi László úgy értékelte, hogy a jelenlegi konfliktus nem pusztán Izrael jövőjéről szól – meglátása mentén a világrend megváltozása zajlik a szemünk láttára.
 
A rendezvény filmvetítéssel zárult. Ám előtte a megjelenteknek lehetőségük nyílik arra is, hogy kifejezhessék Izraellel való együttérzésüket egy erre a célra készített emlékkönyvben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!