Ugrás a tartalomra

László Zsolt, a Földes egykori diákja a Halhatatlanok Társulatának tagja lett

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 05. szerda 14:05
​​​​​​​László Zsolt Jászai-díjas színművész, a Radnóti Miklós Színház tagja, hajdan volt Földesista diák halhatatlan lett. A művész lábnyomát Budapesten a Nagymező utcai Halhatatlanok sétányán helyezik majd el.
Fotó: Radnóti Miklós Színház Facebook / Bácsi Róbert László

A közönség szavazatai alapján az idei győztesek között van László Zsolt és Csuja Imre színművész, Szirtes Ági és Für Anikó színművésznő, Csarnóy Katalin és Lőrinc Katalin táncművész, valamint Pitti Katalin és Gulyás Dénes operaénekes. 

László Zsolt 1980-tól 1984-ig járt a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba,1989-ben végezte el az egykori Színház- és Filmművészeti Főiskolát (ma egyetem). Pályája során már eddig is számos díjjal tüntették ki, a többi közt: Jászai Mari-díj (1995), Gábor Miklós-díj (2000), Súgó Csiga díj, (2003)Farkas–Ratkó-díj, (2009). Most pedig a Halhatatlanok Társulatának tagja lett.

Fotó: Földes Ferenc Gimnázium honlapja

A Halhatatlanok Társulatát 1996-ban az egykori Stúdió című televíziós kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapították. Azóta minden évben, így idén is a közönség döntötte el, hogy kik azok az előadóművészek, akik tehetségükkel, a nemes célok, a kultúra, a művészetek, valamint a társadalom melletti kiállásukkal kiérdemelték, hogy a Társulat Örökös Tagjai legyenek.

A Halhatatlanok Társulata Örökös Tagja elismerésben részesülő művészekkel sétáló cipőtalp-lenyomat készül, amelyet Budapesten, a Nagymező utca Operettszínház előtti kiszélesített, parkosított, utcabútorokkal berendezett részén, a Halhatatlanok sétányán helyeznek el. 

Fotó: Halhatatlanok Társulata hivatalos Facebook oldala

Az új tagok sétáló cipőtalp-lenyomatát eredetileg a Magyar Televízió nyilvánossága előtt rögzítették. Az elkészült lenyomatokat a burkolathoz illeszkedő, időtálló nemes gránitból formázták. 2008-ban ezeket a lenyomatokat egy tartósabb, fém öntvényre cserélték, s azóta az újakat is abból készítik el. A Nagymező utca 15-19 szám előtti, térbútorokkal berendezett, széles járdaszakaszt, amelyet akkor már 84 lenyomat díszített, 2008. szeptember 21-én, a magyar dráma napján ünnepélyes keretek között Halhatatlanok sétányára keresztelték.

Szeptember 14-én szombaton 11 órakor az Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán ünnepélyes keretek között avatják fel a megtisztelő elismerést elnyerő művészek lábnyomát.

Olvasnivaló