Ugrás a tartalomra

LMP - a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 27. hétfő 12:13
A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Fotó: MTI

A klímaváltozás mérséklése érdekében szükséges a károsanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik megoldása az úgynevezett 15 perces települések kialakítása, ahol az otthon, a munkahely és az egyéb szolgáltatási helyek közötti távolság 15 perc alatt megtehető közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan - mondta a politikus.

Értékelése szerint ehhez az önkormányzati lakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés támogatására és a vasút fejlesztésére lenne szükség. A szükséges intézkedéseket az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetükben azonban nem tudják finanszírozni - indokolta felvetését.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati épületállomány felújításával is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, a korszerűsítéshez a kormány támogatására van szükség. Bakos Bernadett szerint energiaközösségek kialakítására és arra kell törekedni, hogy az energiát minél inkább helyben termeljék meg. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen. Hozzátette: ez is kormányzati támogatással valósítható meg.

Esőkertek kialakítását is szükségesnek tartja az ellenzéki képviselő. Mint mondta, ez megoldást jelenthet a villámárvizek és az aszály ellen a városi környezetben. Megjegyezte, hogy a szélkárok enyhítésére akcióterveket kellene kidolgozni. A politikus fontosnak nevezte a fenntartható hulladékgazdálkodás, a közösségi komposztálás, a közösségi kertek kormányzati támogatását. Hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a vállalkozások "zöldítése" is. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!