Ugrás a tartalomra

Magyarország uniós vétójogának megvonását szorgalmazza a belga külügyminiszter

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 03. hétfő 09:43
Az Európai Unió soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Belgium rendkívüli javaslattal állt elő.

A Politico cikke szerint a belgák arra ösztönzik az unió kormányait, hogy fontolják meg az elnökséget jövő hónapban átvevő Magyarország szavazati jogtól való megfosztását.

Van egy olyan Európánk, amely nehezen halad előre, és néhány állam – különösen egy állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást tanúsít

– nyilatkozta a lapnak Hadja Lahbib belga külügyminiszter, aki támogatta az EU 7. cikkelyes eljárásának előmozdítását Budapest ellen. A 7. cikkely bevetése szélsőséges lépés, amely egy adott ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti  - emlékeztet a 24.hu.

Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt. Ennek az eljárásnak a következő lépését, amelyet akkor alkalmaznak, amikor egy országot úgy ítélnek meg, hogy megsérti a szövetség alapvető értékeit, gyakran „nukleáris opciónak”, Magyarországon általában csak atombombának nevezik, mivel ez biztosítja a legsúlyosabb politikai szankciót, amelyet egy tagországgal szemben kiszabhatnak: felfüggeszthetik az uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogot - figyelmeztet a portál cikke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!