Ugrás a tartalomra

Megvan a matekképlet, ami megmondja, mennyi időt bír hiszti nélkül a gyerek a kocsiban

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 23. kedd 19:08
Bár már mindjárt épp vége a nyári szünetnek, és vele a feltehetően sok autózással járó nagyobb utazások többségének, a jövőre nézve azért fontos lehet az a friss brit kutatás (a klasszikus brit tudósok rovatból), ami egy matekképlet segítségével mondja meg, hány perc után várható a hiszti a gyerektől az autóban.

Ez a varázslatos képlet pedig a következő: T = 70 + 0.5E + 15F – 10S - tudjuk meg a Telex szemléjéből.

Ez alapján Dr. James Hind, a Nottingham Trent University kutatója arra jutott, hogy egy átlagos gyerek 70 percet bír ki a kocsi hátsó ülésén hiszti nélkül, de ez elég sok faktor alapján változhat, ezek pedig mind szerepelnek is a képletben.

Ott vagyunk már?

A T maga az átlagos idő, amennyi után egy átlagos gyerek hisztizni kezd, ez Hind nagy számításai alapján 70 perc. A hiszti esélyét minden egyes szórakozással töltött perc csökkenti, ha pedig valamilyen ételt, autós utazásról lévén szó feltehetőleg valamilyen rágcsát vagy finomságot kap a gyerek, az kapásból 15 perccel kitolhatja a hiszti kezdetét. Az viszont csak ront a helyzeten, ha testvérekről beszélünk, ilyen esetben 10 perccel előbb jöhet a nagy összeomlás a hátsó ülésen.

Hind 2000 szülő válaszából állította fel a fenti képletet. A kutatás során egyébként olyan rendkívül hasznos információkat derített ki, mint hogy egy átlagos úton először 32 perc után hangzik el a rettegett kérdés, miszerint „Ott vagyunk már?!”.

Ráadásul ebből a kérdésből átlagosan négyre lehet számítani egy átlagos úton.

Hind szintén kiderítette, hogy a hiszti legfőbb okozója a szülők szerint az unalom (68%-uk mondta ezt), az okok közül ezt az út hossza (62%) és a gyerek éhségszintje (57%) követi. A tanulmány ezek alapján megállapítja, hogy két gyerek rágcsa és bármiféle szórakoztatási lehetőség nélkül 40 perc alatt eljut a teljes leolvadásig. A kisebb megállók viszont újraindítják a hisztiméter óráját, ezzel tehát simán ki lehet cselezni a gyerek többségét a tanulmány szerint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!