Ugrás a tartalomra

„Minden eszközt megragadunk Miskolc érdekében”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. október 28. szombat 13:08
„Mélyen sérti az önkormányzatiság és a szubszidiaritás elvét” – mondta Szopkó Tibor alpolgármester a Klubrádióban csütörtökön, a szerdán megszavazott beruházási törvénnyel kapcsolatban.

Az országgyűlés szerdán megszavazta az állami beruházásokról szóló, Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott, korábbi formájában megsemmisített törvényjavaslatot, amelynek értelmében minden jelentős állami vagy uniós forrást igénybe vevő önkormányzati beruházás állami beruházássá válik.

A javaslat értelmében minden olyan beruházás állami építési beruházásnak minősül majd, amelynek előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési (azaz hazai állami költségvetési) vagy európai uniós forrásból történik. Ennek értelmében minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást használnak fel, állami beruházássá válik. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben átalakulnak az önkormányzati beruházások állami beruházásokká, akkor a menedzsment kinevezése szintén Lázár János kezébe kerül, így a települések gyakorlatilag semmibe nem tudnak majd beleszólni.

„Ennek a törvénynek a miskolciak szempontjából semmilyen haszna sincs, lényegében csak kára van” – mondta Szopkó Tibor, Miskolc városfejlesztési alpolgármestere a Klubrádió „Reggeli gyors” című műsorának csütörtöki adásában. Emlékeztetett, az önkormányzatok három forrásból fejleszthetnek: uniós, hazai és saját önkormányzati forrásokból. „Azáltal, hogy az önkormányzatokat ennyire forráshiányosakká tették, lényegében annak sincsen meg a realitása, hogy saját pénzből fejlesszenek, és ez lényegében minden önkormányzati fejlesztésre vonatkozik” fejtette ki Szopkó Tibor. Hangsúlyozta: „Ez nagyon mélyen sérti az önkormányzatiság és a szubszidiaritás elvét.”

Miskolc azért kerül nagyon nehéz helyzetbe, mert közvetlen brüsszeli forrásokhoz juthat, ám ha a beruházás ötven százalékban vagy annál nagyobb mértékben állami vagy uniós forrásokból valósul meg, akkor a fejlesztés automatikusan államivá válik. Miskolc pedig rendkívül sikeres fejlesztéspolitikai ciklust zárt le, és jelentős, 32 milliárd forintos TOP Plusz-os programot készít elő.

A törvény értelmében azonban „ezeknek a forrásoknak a felhasználásáról nem vagy csak kisebb mértékben dönthetünk, miközben Miskolcon minden szakmai képesség megvan arra, hogy ezeket a beruházásokat megtervezzük, megvalósítsuk és ellenőrizzük. Ennek ellenére nem tesszük fel a kezünket, hiszen ez a törvény oly mélyen sérti az önkormányzatiságot, hogy minden lehetséges eszközt megragadunk annak érdekében, hogy a helyiek érdekeit érvényesítsük a beruházásoknál” – nyomatékosította Szopkó Tibor.

Az alpolgármester hozzátette: a törvény a városok és a nagyvárosok szempontjából indokolatlan centralizációt tartalmaz, hiszen az államnak megvan a megfelelő intézményrendszere az uniós források felhasználásának irányításával és ellenőrzésével kapcsolatban, ami Miskolc esetében is elmondható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!