Ugrás a tartalomra

Mindent felhasznál, ami a keze ügyébe kerül

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 11. hétfő 19:44
Nem tervez semmit előre, de mindenben művészeti alkotást lát, időnként többféle technikát is alkalmaz egyszerre.
Fotók: Mocsári László

Zombori József grafikusművész kiállításának megnyitója hétfőn délután volt a Művészetek Háza Kortárs Galériáján. A kiállítást és az alkotót Kákóczki András művészettörténész méltatta. A művész Girincsen született, szülőfaluja meghatározó hely számára, ami munkáiban is visszaköszön. Autodidakta módon formálódott tehetsége, iskolarendszerű képzőművészeti tanulmányokat nem folytatott, viszont művei egyaránt megjelentek hazai és nemzetközi kiállításokon. Miskolcon régóta ismert a neve művészeti körökben. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének és a Diósgyőri Vasas Képzőművészeti Egyesületnek.

Mocsári László képgalériája

Zombori József nem szeretne mást, csak azt megmutatni, amit megélt, és amiben hisz. Soha nem akart megfelelni a külső elvárásoknak és tevékenysége során mindent felhasznál, ami a keze ügyébe kerül. Ars poeticája lehetne, hogy „A művészet-képzőművészet-szent és sérthető, de nem divat és különösen nem csuklóból jött mutatvány.” 

Az első olajfestménye 14 éves korában készült el egy nyári konyhában, azóta alkot és ma már mindenben művészeti alkotást lát. Aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem – mondta Zombori József. Menetközben alakul a mű, a színek és vonalak hozzák egymást. Már nem tervez előre semmit, mert végül úgysem az lesz belőle, amit eredetileg elképzelt – hangoztatta. Habár iskolában nem tanulta a képzőművészetet, de kellően elmélyedt a különböző technikák tanulmányozásában. A kor előre haladtával egyre bátrabban használja a színeket, ezekből a munkákból a kiállításon is találhatunk ízelítőt. 

A tárlat március 11. és április 8. között ingyenesen látogatható a Művészetek Házában. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!