Ugrás a tartalomra

A miskolci idősotthonokat is ellenőrzik

Cziffra Andrea / Miskolc TV
Utoljára módosítva
2020. április 23. csütörtök 09:30
Jelenleg nincs koronavírussal elkülönített beteg a miskolci önkormányzati idősotthonokban. A hat intézményben csaknem hétszáz ellátottról több mint négyszázan gondoskodnak. Már két miskolci idősotthont ellenőrzött a hatóság, és elkezdődtek az átalakítások is, hogy jobban el tudják különíteni a bent lakókat azoktól, akik esetleg kórházi kezelés után kerülnek vissza az intézménybe. 
Fotók: Juhász Ákos

A koronavírus járvány megelőzése érdekében az országos tisztifőorvos rendelte el az idősotthonok felülvizsgálatát. A MESZEGYI-nek hat idősgondozással foglalkozó telephelye van Miskolcon, három bentlakásos intézmény és három gondozóház. Az Őszi Napsugárotthonban és a Szent Hedvig Otthonban is azt vizsgálták, hogy megfelelnek-e a veszélyhelyzetben előírt útmutatásoknak, kormányrendeleteknek.
- Húsvét után intézményünkben is elkezdődött a vizsgálat. Az ellenőrzés alapvetően arra irányult, hogy mennyire felelnek meg a bentlakásos otthonok a veszélyhelyzetben előírt útmutatásoknak, és hogyan teremthető meg az izoláció egy-egy intézményben – tájékoztatott Gúr Péter Attila, a MESZEGYI igazgatója.  

Elkezdődött az átalakítás

Gondot okoz, hogy az időseket ellátó otthonok nem egészségügyi intézmények, így a közösségi terekben nem tudják elkülöníteni a bent lakókat, így azokat most át kell alakítani.
- A szociális intézmények funkciójukban, infrastruktúrájukban, lehetőségeikben is eltérnek az egészségügyi intézményektől. Az alapvető jogszabályok is más paramétereket határoznak meg a szociális intézményeknek. Ezért ez a MESZEGYI-nek is egy új helyzet, hiszen olyan veszélyhelyzeti elvárásoknak kell megfelelnie, amelyek nem feltétlenül csak az intézményen múlnak – hangsúlyozta Gúr Péter Attila. Az intézmény épülete, annak felépítése sem felel meg a veszélyhelyzeti elvárásoknak, az intézmény szolgáltatás funkciójából adódóan pedig nem ilyen feladatellátásra vannak felkészítve.  

A két ellenőrzött intézmény épülete teljesen eltérő egymástól. Az Őszi Napsugár Otthonban több mint négyszáz ellátott él egy épületen belül. Az épület felépítése megnehezíti azt, hogy az izolációnak megfelelő helyet alakítsanak ki az intézményben. - Egy héten belül kell átalakítanunk az épület földszinti részét, amely jelentős anyagi költségekkel jár. Az étkezőt és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítunk át izolációs helyiségekké. Ez az egyetlen lehetőség ebben az épületben, hogy megfelelő paramétereket tudjunk kialakítani – mondta a MESZEGYI igazgatója. Az átalakítási munkák múlt hét végén, az ellenőrzést követően el is indultak az intézményben.

Félemeleten az izolációs részleg

A Szent Hedvig Otthonban kicsit szerencsésebb a helyzet, hiszen az épület adottságainak köszönhetően van egy félemeleti szint, ezt meg lehet közelíteni külön lépcsőházon kereszül, illetve külön lift is tartozik hozzá. Ez a félemeleti szint fogja betölteni az izolációs részleget az intézményben. Itt a közlekedést is teljesen elkülönülten tudják megoldani.

- Mindkét intézmény esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy maga az épület nem alkalmas arra, hogy azoknak a komoly elvárásoknak megfeleljen, amit ebben az esetben alkalmazni kell – hangsúlyozta Gúr Péter Attila. - Nem csak az érintett ellátottak és a dolgozók közlekedésének az elkülönítése fontos, hanem adott esetben a szennyes és a tiszta ruha útja sem keresztezheti egymást – tette hozzá. Egy-egy izolációs szobán belül is meg kell, hogy feleljenek azoknak az elvárásoknak, hogy adott négyzetméteren mennyi ellátottat helyezhetnek el, és az adott helyiségeknek külön fürdőszobával, illetve vizesblokkal kell rendelkezniük.

A hatósági ellenőrzést az Aranykor idősotthonban, a bulgárföldi, az észak-kiliáni és az Arany Alkony gondozóházban is elvégzik, feltehetően hét megtörténnek ezek az ellenőrzések.

Lázmérőzés és zsilipezési rendszer

Jelenleg kijárási tilalom van az összes idősellátó intézményben és a dolgozókra is komoly előírások vonatkoznak. A látogatási és kijárási tilalommal, illetve a felvételi moratóriummal sikerült minimalizálni, hogy az ellátottakon keresztül juthasson be a vírus egy-egy intézménybe. Sokkal nehezebb kérdés azonban az, hogy az intézményben dolgozó szakemberek, orvosok - akik bizonyos időközönként szükséges, hogy ott legyenek és a feladatukat ellássák – potenciálisan veszélyforrást jelentenek.

- Alkalmazunk minden olyan előírást, amit az országos tisztifőorvos meghatározott. Minden intézményegységünkben naponta kétszer a dolgozókat és az ellátottakat is lázmérőzik – ismertette Gúr Péter Attila. További fontos szigorítás, hogy elkülönítik a dolgozók utcai és benti ruháját. Annak is külön protokollja van, hogyan történik a belépés, az átöltözés, és izolációs vonalat is kialakítottak. Zsilipelési rendszert célja, hogy a lehető legkevesebb fertőzőforrás jusson be az épületbe, akár a dolgozók, akár a szállítók által.

A munkába álló dolgozóknak minden műszakkezdéskor nyilatkozniuk kell arról, hogy a háztartásukban vagy közvetlen környezetükben van-e olyan, aki felső légúti betegségben szenved. - Ha ilyen helyzet áll elő, akkor értékeljük, hogy az adott dolgozót bevonjuk-e a napi munkába, vagy esetleg kérjünk orvosi tanácsot a munkavégzése kapcsán – fogalmazott Gúr Péter Attila.

Három ellátottat vizsgáltak

Az elmúlt időszakban három idősotthonban élő került egészségügyi ellátásba felsőlégúti tünetekkel. Egyiküknél mind a két teszt negatív lett, a másik két lakó első tesztje negatív lett, most a második eredményére várnak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!