Ugrás a tartalomra

Miskolci siker is született a Downhill ob-n

minap.hu/Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 04. vasárnap 20:26
Korábban úgy volt, hogy Szlovákiában kerül sor a versenyre, mert ott jobbak a természeti adottságok ehhez a sporthoz, de sikerült ismét Magyarországon tető alá hozni. Péntektől vasárnapig tartott az első Miskolcon megrendezett Downhill országos bajnokság a Lillafüredi Libegőparkban.
Fotók: Mocsári László

Nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából is érkeztek versenyzők a bajnokságra. A mintegy másfél kilométeres pályán férfiak és nők, amatőrök és profik, illetve juniorok is megmérettették magukat.
Már pénteken összegyűltek a downhillesek, de még csak a pályabejárásra, szombaton edzésekkel folytatódott a program, majd vasárnap következtek az időmérők és maga a verseny.

A downhillezés a hegyi kerékpározás egy olyan stílusa, amelyet meredek, durva terepen gyakorolnak, és gyakran előfordulnak benne például ugrások, így aztán nagyon látványos biciklis sportágnak számít. A bringásokat általában felvonóval vagy terepjáróval viszik fel az ereszkedés helyére.A versenyzők a lehető leggyorsabban igyekeznek célba érni, miközben arra is figyelniük kell, hogy a kijelölt pályán, a szalagok között maradjanak.

Mocsári László képgalériája

Magyarországon két éve nem volt országos bajnokság, Miskolcon pedig még soha, ezért nagy öröm, hogy 120 versenyző gondolta úgy, kipróbálja a pályát – mondta Egri Gábor, az esemény egyik főszervezője. A tét nem kicsi, innen az országos bajnok majd a világbajnokságra mehet tovább – tette hozzá. 

A pályát négy hét alatt építették meg az erdőben, az alap adottságai megvoltak, hiszen elég meredek és másfél kilométer hosszú. A szombati eső ugyan kicsit megijesztett mindenkit, de még így is elég jó maradt a pálya minősége. Egri Gábor hozzáfűzte még, hogy vannak külföldi tapasztalatai, melyek alapján jöttek jó ötletek, amit itt meg tudtak valósítani a pálya kialakításakor. Amely a bringások elmondása alapján nem volt túl könnyű, de nehéz sem, jövőre talán kicsit nehezítenek majd rajta, hogy a fiatal versenyzők fejlődhessenek – jegyezte meg. Egyébként mindenki le tudott rajta jönni, az amatőr, a junior és a profi kategória versenyzői egyaránt.  

A miskolciaknak volt némi előnye a versenyben, hiszen ők itt edzhettek, ismerős volt a terep számukra, az ezüstérmet is egy miskolci versenyző Cserjési Patrik szerezte meg, akinek nevét a jégkorong világából ismerhetjük, hiszen abban a sportágban töltött tíz évet, 2018 óta hegyi kerékpározik és azóta több dobogós hellyel, bajnoki címmel is büszkélkedhet. 

További hírek

Olvasnivaló