Ugrás a tartalomra

A miskolci sportrepülés jövőjéről egyeztettek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 18. péntek 16:30
A jelenlegi sportrepülőtér április 30-ig szolgál sportrepülés céljára, májustól már csak légimentési tevékenység céljára használható repülés tekintetében. 
A miskolci repülőtér 2022. március 17-én. Fotó: Mocsári László


Egyeztetésre hívta a Borsod Megyei Repülő Klub tagságát csütörtök délután a miskolci önkormányzat. Az esemény célja az volt, hogy a városvezetés első kézből adjon információkat a tagságnak a jelenlegi miskolci sportrepülőtér jogi helyzetével és a tervezett új sportrepülőtérrel kapcsolatban.

Az eseményen előbb Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elevenítette fel röviden a reptérrel kapcsolatos múltbeli eseményeket, majd pedig Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója ismertette részletesen a jelenlegi helyzetet. 

Az eseményen elhangzott, a miskolci sportrepülőtér használata vonatkozásában a Borsod Megyei Repülő Klub tavaly év végéig rendelkezett használati joggal. - Annak érdekében, hogy a sportrepülés lehetőségét a lehető leghosszabb ideig biztosítsa a város a klub számára 2020-ban az új városvezetés ismét szerződést kötött a klubbal. Ebben az új szerződésben viszont a klub azt is elfogadta, hogy a város azzal a feltétellel adja ismét használatba a területet, hogy üzleti céllal fogja hasznosítani. - Szerepel a szerződésben, hogy befektetési igény jelentkezése esetén a használati jogviszonyt használatba adó semmiképpen nem tudja fenntartani és hogy a klub ennek ismeretében köti meg a szerződést. A klub vezetésével tavaly és tavalyelőtt több egyeztetésünk volt, minden alkalommal jeleztük a Klub irányába, hogy tervezzük és előkészítjük a gazdasági célú hasznosítást. Ennek ismeretében senkit nem érhetett váratlanul, hogy a terület már csak korlátozott ideig szolgál sportrepülés céljára – hangsúlyozta Juhász-Nagy Judit

Badány Lajos és Juhász-Nagy Judit. Fotó: Juhász Ákos


A gazdaságfejlesztési igazgató kiemelte, a korábbi városvezetés már 2019-ben meg akarta szüntetni a repülőteret, a jelenlegi városvezetés azonban partnerséget kínált a sportegyesületnek, így a lehető leghosszabb ideig lehetővé téve, hogy sportrepülés céljára használhassák az ingatlant – ezzel két és fél évnyi működési lehetőséget tudott még a klubnak biztosítani.  

Bistei Viktor, a Borsod Megyei Repülő Klub elnöke lapunknak úgy fogalmazott, mind ő, mint pedig a városvezetés fontosnak tartotta, hogy személyesen közöljék a klub tagságával a legfrissebb híreket a reptér jelenével és jövőjével kapcsolatosan.

- Bízom benne, hogy Miskolc sikeresen tárgyalásokat követően megtalálja a módját annak, hogy a város új sportrepülőteret létesítsen, ahol mi is tudjuk folytatni a munkánkat: a sportrepülést és az utánpótlás-nevelést akár a sporttevékenység, akár a nagygépes repülés felé –hangsúlyozta.

Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere köszönetet mondott a klub tagságának, hogy megjelentek, fontosnak nevezte, hogy a nyílt és őszinte kommunikációra vevő volt mindkét fél. 

Fotó: Juhász Ákos


- Bár voltak bizonyos felhangok, hogy az új miskolci repülőtér sorsa nem halad olyan ütemben, ahogy egyes klubtagok szeretnék, konstruktív tárgyalásokon vagyunk túl. Fontos volt, hogy mindenki feltehette kérdéseit, melyekre mi igyekeztünk választ adni természetesen azon keretek közt, amilyen ismeretek számunkra is rendelkezésre állnak. Biztosítottuk a klubot arról is, hogy a városvezetés elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy Miskolcnak repülőtere legyen. Ez gazdasági szükségszerűség is, azon túl, hogy a klub igényeit is szeretnénk kielégíteni – emelte ki a városvezető, aki hozzátette, a fejlesztés megvalósításához kormányzati segítséget is kért az önkormányzat. 

A miskolci sportrepülőtér ügyének előzményeiről korábbi cikkünkben számoltunk be részletesen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!