Ugrás a tartalomra

Miskolciakért a veszélyhelyzetben – önkéntes csoportok is segítenek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 27. hétfő 14:22
Támogató és tájékoztató szolgálatot indítottak Miskolcon élő, a szociális szférában dolgozó, valamint egészségügyi szakemberek. Az összefogás célja a koronavírussal kapcsolatos információk, tudnivalók rendszerbe szervezése, a hiteles tájékoztatás és a támogató segítségnyújtás az egészségügy és a szociális ellátás területén. A kezdeményezést Miskolc önkormányzata is támogatja.

A honlap címe: civilkriziscsoportmiskolc.info, amit itt megnézhet. Az önkéntes csoport telefonos elérhetőségein szakemberek várják a kérdéseket és kéréseket hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között. Egészségügyi kérdésekkel a +36 70 622 8565-os telefonszám, szociális nehézségek esetén pedig a +36 70 421 4447-es szám hívható. E-mailben a korona.vmcs@gmail.com internetes címen lehet kérdéseket feltenni az önkéntes segítőknek.

A szolgálatot Miskolcon élő, a szociális szférában dolgozó, valamint egészségügyi szakemberek indították el. Kázár Ágnes háziorvos elmondta, céljuk a koronavírussal kapcsolatos információk, tudnivalók rendszerbe szervezése, a hiteles tájékoztatás és a támogató segítségnyújtás az egészségügy és a szociális ellátás területén. – A város, civil szervezetek, az egyházak és a vállalkozók is számtalan segítő szolgálatot szerveznek. Ezekhez szeretnénk mediátorként összekötő kapcsot adni Miskolc lakosságának, hogy a szükséglet és a szolgáltatás találkozzon egymással. Létrehoztunk egy honlapot, ahol összegyűjtöttük az információkat: hol működnek szakrendelések, gyermekorvosi, illetve felnőtt háziorvosi ügyeletek, mikor vannak nyitva és melyek az ügyeletes gyógyszertárak, valamint mely lelkisegély szolgálatokat lehet felkeresni. Ezt az adatbázist úgy tudtuk összeírni, hogy a háziorvosok közvetlenül a tisztiorvossal tartják a kapcsolatot. A miskolci önkormányzat is ígérte, hogy a továbbiakban minket is tájékoztat majd az operatív törzs aktuális döntéseiről.

Kázár Ágnes elmondta, arra számítanak, hogy számos krónikus betegnek, a krízishelyzetben lelkileg sérülő embernek és szociálisan segítségre szorulónak segíthetnek majd a honlappal vagy telefonszámaikkal. – A +36 70 622 8565-os telefonszámon nekem tehetnek fel kérdéseket azok, akik bizonytalanságot éreznek tüneteikkel kapcsolatban. Segítek eldönteni, hívják-e az ügyeletet, megsürgessék-e őket. Ezen a számon hétköznaponként reggel 8 és délután 4 óra között állok rendelkezésre. Azokat is visszahívom, akik egy-egy telefonbeszélgetés közben tárcsáztak. Ugyanebben az időtartamban szociális nehézségek esetén a +36 70 421 4447-es szám hívható, amin Kiss Krisztina szociális szakember válaszol a felmerülő kérdésekre, pl. idősellátással vagy gyermekvédelemmel kapcsolatban. Harmadik lábként Kőrösi Andrea jogász vállalta a mentális támogatást, ez a szolgáltatásunk még szervezés alatt van. Továbbá segít nekünk négy háziorvos és az asszisztenseink egy része. Várjuk még önkéntesek jelentkezését, akik az adatbázist kezelik, frissítik, vagy éppen orvosként tudnak tanácsot adni.

A honlapon található egy teszt is, amiből azonnal megtudhatja, tünetei valódi betegségre utalnak-e és mi a teendője. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!