Ugrás a tartalomra

A múzsák hallgatnak, a képek beszélnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 14:00
A háborúban hallgatnak a múzsák, szokás mondani. Mi is elhallgatunk egy kicsit, beszéljenek az orosz-ukrán háború képei. Íme néhány azok közül a fotók és videók közül, amik az utóbbi órákban felkavarták a szerkesztőségünket.

Az alábbi felvételek megdöbbentőek, több helyen felháborodásra adnak okot. Egy modernkori háború mementói, amelyeket érdemes megjegyezni: miért kell elkerülni minden áron a fegyveres konfliktusokat.

1. „Békefenntartó" az úton

„Egy katonailag megszállt terület lakosságának bántalmazása, meggyilkolása": háborús bűn. Bár a törekvés egyértelmű, de szerencsére – úgy tűnik a felvétel alapján – a sofőr túlélte.

 

2. b@ßzódjatok meg!

„A Kígyó-sziget összes védője életét vesztette, de egyikük sem adta meg magát. Örökké emlékezni fogunk azokra, akik életüket adták Ukrajnáért” – beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a déli határvégen hősi halált haló katonákról. (Frissítés: közben kiderült: a Kígyó-sziget védői az első hírekkel ellentétben mégsem haltak meg. Élnek és orosz hadifogságban vannak.)

A videón hallható beszélgetés fordítását – többek között – a telex.hu közölte:

Hadihajó: „Itt az orosz hadihajó, azt javasoljuk, tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat, hogy elkerüljük a vérontást és a fölösleges áldozatokat. Különben lebombázzuk önöket.”

Férfi hang: „Akkor ez ennyi volt… mondjam nekik, hogy b@$$zák meg magukat?”

Női hang: „A biztonság kedvéért.”

Férfi hang: „Orosz hadihajó, b@ßzódjatok meg!” (más fordítások szerint: „menjetek a f@ßzba”)

Néhány perccel később:

 

3. Kijev casual

Ukrán férfi utcai öltözéke kiegészítővel.

Fotó: Daniel Leal / AFP

4. A csecsenek készen állnak

Az orosz Telegram-csatornákon egy olyan felvétel jelent meg, amelyen Groznijban, az oroszországi Csecsenföld központjában csecsen katonák teljes felszerelésben vonulnak – írja a strana.today.

 

5. Metró 2022

Dmitry Glukhovsky után szabadon: otthonukból menekülő emberek százai éjszakáztak a föld alatt, óvóhelyként használva a metróalagutakat.

Lehet segíteni!

Számos olyan oldalt hoztak létre, amiken az otthonukat elhagyni kényszerülő ukrán menekülteken lehet segíteni. Az egyik ilyet az alábbi linkre kattintva találják.

Akik számára a kiválasztható opciók túl magasnak tűnnek, azok se rettenjenek el, be lehet írni az "Other" mezőben más összeget is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!