Ugrás a tartalomra

Nehezítik a közlekedést a nyári útfelújítások

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 26. szerda 14:29
Az elmúlt hetekben több útszakaszon is egyszerre kezdődtek munkálatok Miskolcon.
Garanciális munkálatok a Kiss Ernőn - Fotó: Juhász Ákos

Nehézkesebb és lassabb is autóval közlekedni ezekben a napokban Miskolcon. A jelenségnek igen egyszerű az oka: több belvárosi útfelújítási vagy éppen útfelbontással és forgalmi korlátozással is együtt járó munka is összeért: a Kossuth utca teljes felújítása még júniusban kezdődött, ez viszont még nem okozott nagyobb problémát. A Kis-Hunyadé már annál inkább, a kétsávos útszakasz egy igen forgalmas, a Dayka Gábor és a Dózsa György utca közötti szakasza van lezárva, az autósoknak az északi tehermentesítő felé kell kerülni. A Kiss Ernő utcán pedig a tavaly felújított szakasz hibáit a garanciális idő alatt javíttatja a város.

Tovább rontotta a helyzetet, hogy ezzel nagyjából egy időben kezdődött garanciális hibajavítás a déli tehermentesítő Kiss Ernő utcai szakaszán. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, ezt a négysávos utat még tavaly nyáron újították fel teljesen. A már elkészült útszakaszra a kivitelező cég korábban hároméves garanciát vállalt, és az első hibafelmérés alapján bizony bőven akadtak orvosolandó problémák az úton – mondta el lapunknak a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője.

Javították a hibákat

- A Kiss Ernőn jellemzően aknafedlapok megsüllyedése okozott kellemetlenséget a közlekedőknek, ezek javítását néhány nap alatt elvégezték, a forgalmat hamar visszaengedte a szakaszokra a kivitelező. Nagyobb probléma volt a buszmegállók felújítása, azok ugyanis korábban nem megfelelő minőségben készültek el, ezért itt gyakorlatilag újra kellett kezdeni a munkát – részletezte Nagy László.

Újra kellett építeni a megállókat


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egy éve elkészült betont fel kellett verni, újra kellett alapozni, és új kopóréteget is kaptak a megállók. „Ennek a betonnak huszonnyolc nap a kötési ideje, ekkor válik terhelhetővé. A jó hír, hogy ez a határidő augusztus 25-én, vagyis jövő héten lejár, tehát már csak addig kell kerülgetni a lezárt területeket. Ezt követően a megállókat visszaadjuk a buszoknak.”

Tartósabb lehet

Nagy László reményét fejezte ki, hogy a Kis-Hunyad utca felújítása tartósabb lesz. Ezt garantálná az is, hogy itt nem csupán az útpálya felújításáról van szó.

– Annak érdekében, hogy a következő öt-tíz évben ne kelljen az adott szakaszon az út felszínét megbontani, korábban arra kértük a közműszolgáltatókat, hogy az esetleges föld alatti munkákat végezzék el. A területen jelenleg a Mivíz Kft. dolgozik, ők a víz- szennyvíz- és csapadékvíz-bekötéseket cserélik, ha ezzel végeznek, akkor következik a járda és az útpálya újjáépítése, és a házfalakat, valamint a gyalogosokat védő korlátrendszer felújítása – hangsúlyozta.

Teljes útlezárás mellett dolgoznak a Kis-Hunyadon - Fotó: Mocsári László


Egyutcás város

Az útfelújítások nagyobb részét egyébként hagyományosan a nyári hónapokban végzik nemcsak Miskolcon, hanem ország- és talán világszerte. Nem meglepő – magyarázza a főosztályvezető –, mert a tanítási szünet és a nyaralási szezon miatt ilyenkor jóval kevesebb az autó az utakon.

- Szerencsére nem ezek az utolsó útfelújítások a városban, hiszen szükség is van a munkálatokra. Miskolc alapvetően egyutcás város, tehát ezek a rekonstrukciók mindig fájni fognak, viszont legbelül azt szerintem mindenki tudja, hogy ezeket a munkákat el kell végezni. A hivatal azzal próbálja segíteni a közlekedőket, hogy a tervezett felújításokat jó előre kommunikáljuk majd – tette hozzá Nagy László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!