Ugrás a tartalomra

Nyugdíjemelést és negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót javasol a DK

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 12. csütörtök 12:01
A megélhetési válság, a nyugdíjak elértéktelenedése, a jövőtől való félelem az, ami leginkább foglalkoztatja Miskolcon az embereket. Ez derül ki a Demokratikus Koalíció miskolci szervezete által indított Miskolcról őszintén program beszélgetésein - írják közleményükben.
Fotó: Internet (illusztráció)

A párt szerint, a 2023-as év a miskolciak életében is a legnehezebb évek egyikének számít, hiszen az alapvető élelmiszerek mértéktelen drágulása megélhetési válságot okoz. Idén a cukor 61 százalékkal, a párizsik, felvágottak 18 százalékkal, a sertéshús 15 százalékkal kerül többe. Az óvodai, bölcsődei, iskolai térítési díjak 21-22 százalékkal, a benzin ára pedig 35 százalékkal emelkedett. A drágulást nem követte a bérek inflációálló növekedése, főleg nem a nyugdíjak értékállósága. 

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete hivatkozik az Intrum európai fogyasztói felmérésére, amely szerint Magyarországon a lakosság 53 százaléka hónapról hónapra él, míg tavaly ez az arány 35 százalék volt.

Közleményükben írják, nemrégiben mutatta be Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a párt szociális és nyugdíjügyi programját. Ebben hangsúlyozta, hogy Magyarország lakosságának harminc százaléka a létminimum alatt él. Vidéken, a kistelepüléseken még drámaibb a helyzet, mert ott tízből négyen élnek a létminimum alatt - tette hozzá. A kormány nem hogy szétszakította a társadalmat, de "nem is érdekli azoknak a sorsa, akiket nyomorba taszított az elmúlt évek során". Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az elmúlt 13 évben ahhoz kellett hozzászokni, hogy a kormány "rendkívül pökhendien, lekezelően beszél a nyugdíjasokról, számukra a nyugdíjasok csak egy muszáj teher". Hozzátette, hogy egy szociáldemokrata kormány számára a nyugdíjasok példaképek, mert ők mutatják meg, hogy miért érdemes 40-50 éven keresztül keményen dolgozni. A nyugdíj nem kegy, hanem járandóság és megbecsülés - mutatott rá.

A bérekhez képest az átlagnyugdíj értéke nem éri el az ötven százalékot, ezért egy szociáldemokrata kormány tisztességes nyugdíjasellátást, tisztességes nyugdíjat vállal - ismertette ígéretüket Dobrev Klára. Hozzátette, az idős embereket érintő jogszabályokról nem szabad anélkül döntést hozni, hogy ne hallgatnák meg az érdekeiket képviselő szervezeteket.
   
Dobrev Klára arról is beszélt, hogy 2008 óta nem nőtt a családi pótlék, ezért ha kormányra kerülnek, akkor minden olyan támogatást meg fognak erősíteni, ami "minden gyereknek is jár".  A bajban lévő gyerekeknek és családoknak pedig komplex segítséget kell nyújtani - tette hozzá.
   
A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Varga Zoltán a napokban tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: A kormány által nemrégiben bejelentett 3,1 százalékos nyugdíjkorrekció egyáltalán nem fedezi az élelmiszerár-emelkedést. Egyre kevesebb alapélelmiszer kerül a nyugdíjasok bevásárlókosarába, és ezekért ráadásul egyre többet kell fizetniük. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint európai bérekre és nyugdíjakra, nyugdíjemelésre, valamint negyedévente fizetett nyugdíjkorrekcióra van szükség - közölte a Demokratikus Koalíció miskolci szervezete.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!