Ugrás a tartalomra

Olimpikonokkal találkoztak a könyvtárban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. augusztus 26. hétfő 21:07
Olimpikonokkal történő találkozással egybekötve hirdették ki hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár által júliusban, a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtti héten meghirdetett olimpiai kvízjáték eredményeit.
Fotók: Juhász Ákos

A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálta olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. Az olimpiai fejtörőben a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei születésű, kötődésű olimpikonokhoz kapcsolódó 13 kérdésre augusztus közepéig várták a megfejtéseket.

A válaszokat több mint húszan küldték vissza, akik közül több hibátlan megfejtés is akadt, és nagyon sok olyan beküldő volt, aki csak egyet hibázott. A jutalmak értékesek voltak, hiszen az olimpiához, valamint vármegyei kötődésű olimpikonokhoz kapcsolódtak. A jutalmakat sorsolással döntötték el.

Gazdára talált Guzi Blanka aláírt úszósapkája, Nemes Rita rajtszáma a budapesti atlétikai világbajnokságról, Juhász István felajánlása révén egy egyedi készítésű kézilabdás mez, valamint egy Biros Péter és Szécsi Zoltán által aláírt vízilabdasapka. Az értékes tárgyjutalmakon kívül három szerencsés a Magyarok az olimpián című könyvvel térhetett haza. 

Mácsiné Dienes Erika azért jelentkezett a játékra, mert  szereti a sportot, mindig is követte az olimpiákat és a kánikulában az otthon eltöltött szabadidejét szerette volna hasznosan eltölteni. Szerinte az ő korában egy kis agytorna kifejezetten hasznos. A kérdések szerinte nem voltak nehezek, de volt aminek utána kellett néznie.

Az esemény fényét emelték vármegyénk olimpikonjai – Guzi Blanka, Rakusz Éva, Deák-Bárdos Mihály, Juhász István –, akik felidézték a jelenlegi és a hajdani ötkarikás játékok számukra legemlékezetesebb pillanatait. Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója azt mondta, hogy a versenyzés alfájának és ómegájának azt lehet tekinteni, hogy egy sportoló a megméretés közben mennyire képes kizárni a külvilágot például egy bírói döntést, vagy a nézői reakciókat. Egy most folyó kutatásra hivatkozva kifejtette, hogy a siker elérésében a környezeti feltételek legalább annyira fontosak, mint a tehetség, így az edző-sportoló viszony, a szülő-sportoló viszony, a mentális felkészítés legalább annyira fontos, mint a genetikai meghatározottság, vagy a fizikai felkészültség.

További hírek