Ugrás a tartalomra

„Példaértékű, ami a hajléktalanellátás vonatkozásában Miskolcon történik” – 25 éves a vöröskeresztes hajléktalanellátás

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 09. csütörtök 08:56
Példaértékűnek nevezte Simon Attila István helyettes államtitkár a miskolci hajléktalanellátást szerdán délelőtt a Vöröskereszt Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának 25. jubileumi ünnepségén.
Fotók: Végh Csaba

Ma van a Vöröskereszt világnapja, amit 191 országban ünnepelnek világszerte, továbbá ma 100 esztendős a nemzetközi vöröskereszt, és negyed évszázados a vöröskeresztes hajléktalanellátás Miskolcon. A jubileum alkalmából pedig egyhetes rendezvénysorozatot hirdetett a szervezet, melynek szerdai „állomásaként” ünnepséget rendeztek a Hajléktalanokat Gondozó Központban, ahol visszaemlékeztek az elmúlt 25 év változásaira, nagyobb fejlesztési mérföldköveire, és megünnepelték az évforduló mellett a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapját is.

Minap-archív

Hétfőn délután könyvbemutatóval kezdődött az ünnepi hét: B. Tóth Erika újságíró fedél nélkül élőkkel készült riportjaiból összeállított könyvét ismerhette meg a közönség a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. Kedden nyílt napot tartottak, melynek célja az érzékenyítés és a hajléktalanszállók kapcsán felmerülő általános negatív előítéletek lerombolása volt. Szerdán pedig a Hajléktalanokat Gondozó Központban tartották meg a jubileumi ünnepséget.

Minap-archív

– A Magyar Vöröskereszt a hajléktalanellátás területén vezető szociális szolgáltató Észak-Magyarországon – fogalmazott Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. Kifejtette továbbá: ma 320 éjszakai férőhelyet tud biztosítani az intézmény krízisidőszakban. Kiemelte az elmúlt 25 év sarokpontjait: az idősotthon átadását a 2000-es évek derekén, 2014-ben az új épület átadását, amivel megújult az éjjeli menedékhely.

Októberben pedig átadták az új férfi krízishelyet, amit 70 millió forintból újítottak fel. Az új jogszabályok nyomán új szolgáltatást is nyújtanak, ezek a befogadó szálláshelyek, ami az országban csak három helyszínen működik. „Április 30-ával véget ért a krízisidőszak, mely alatt 10 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik nappali ellátásban részesültek, az új jogszabályi változásoknak köszönhetően.” 25 év alatt sok fontos mérföldkő és szolgáltatásbővülés volt a megyei igazgató szerint.

Az októberben átadott új férfi krízishely. Fotó: Minap-archív

– Példaértékű ez a 25 év, az, ami a hajléktalanellátás vonatkozásában itt, Miskolcon történik – ezt már Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár mondta a jubileumi ünnepségen. Olyan szolgáltatást nyújtanak Miskolcon, amely példaként szolgálhat bármely hajléktalanellátásban tevékenykedő karitatív szervezetnek – folytatta. Mint mondta, nem lett igazuk azoknak, akik kritizálták az új jogszabályi változásokat, amit a számok, többek között a Grubert Roland által már említett 10 százalékos létszámnövekedés is igazol. – Jól vizsgázott a rendszer, sokkal, 10-15 százalékkal többen vették igénybe az ellátóhelyeket, tehát jól vizsgázott az a bizonyos 20 ezer ellátóhely. Voltak olyan napok, amikor megközelítettük a 100 százalékos kihasználtságot, de nem értük el a 100 százalékot, és nem is tartottuk huzamosan fönn – mondta.

„Ne hagyjunk embereket az utcán élni, és meghalni” – hangoztatta a helyettes államtitkár, aki biztosította a hajléktalanellátásban dolgozókat további forrásokról és fejlesztésekről. – Az a munka, amit a karitatív szervezetek elvégeznek, a társadalom feladata és munkája lenne. Ezek a szervezetek a társadalom élő lelkiismeretei – zárta szavait a helyettes államtitkár.

Pfliegler Péter alpolgármester úgy fogalmazott: a Vöröskereszt támogatásával a város azt a küldetését teljesíti be, ami az emberi civilizációt kiemeli a környezetéből, az elesettek és a rászorultak gyámolításával. – Miskolcon kifeszítettük a szociális hálót – mondta az alpolgármester, hozzáfűzve: vannak, akikre mindig számíthatnak azok, akik bajba kerültek. A gazdaság, a szakképzés, és a turizmus fejlesztése mellett a város nagy hangsúlyt fektet a humán és szociális beruházásokra is. „Miskolc olyan település, amelyik nem átgázol az elesetteken, hanem felsegíti őket, hogy velük együtt tudjunk továbbhaladni.” Folytatta: a Magyar Vöröskeresztet is és a többi, hasonló szociális ellátást biztosító intézményt Miskolc sok-sok millió forinttal támogatja annak érdekében, hogy azok az emberek, akik a város utcáin kellett, hogy teleljenek és éjszakázzanak, egy kis biztonságot tudjon adni.

A férőhelyek bővülésének is köszönhető, hogy Miskolcon egy hajléktalan ellen sem indult eljárás. Ez annak a széles körű összefogásnak is köszönhető, ami az önkormányzat, az önkormányzati rendészet, és a Vöröskereszt között működik.

Az 1994 óta folyamatosan bővülő szolgáltatásaival – 80 fős éjjeli menedékhelyével, 100 fős átmeneti szállásával, 60 fős szociális otthonával, 58 fős időszakos éjjeli menedékhelyével, 15 fős befogadó szálláshelyével és 100 fős nappali melegedőjével – krízisidőszakban 313 hajléktalan emberről gondoskodik naponta. Népkonyhája 240 rászoruló étkezését biztosítja; és utcai szolgálata a külterületeken meghúzódó, az intézményi ellátást elutasító fedél nélkül élővel tartja a kapcsolatot, és reagál a városban működő diszpécserszolgálat riasztására.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!