Ugrás a tartalomra

Péntek délutánig kérhető a nemzetiségi névjegyzékbe vétel

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. május 30. csütörtök 10:50
A nemzetiségi névjegyzékbe pénteken 16 óráig jelentkezhetnek azok a választópolgárok, akik részt szeretnének venni a nemzetiségi képviselők választásán.

A 13 nemzetiség a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választásával egy napon, június 9-én választja meg a települési, a területi, valamint az országos önkormányzatának képviselőit. A választáson csak azok vehetnek részt, akik május 31-én 16 óráig kérik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán – közölte az MTI. 

A nemzetiségi névjegyzékből való törlést ugyancsak május 31-én 16 óráig kérhetik a választópolgárok. A kérelmet elektronikus úton - elektronikus azonosítással - a www.magyarorszag.hu vagy a www.valasztas.hu honlapon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján pedig bármely helyi választási irodában lehet benyújtani.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggeli adatai szerint már közel 337 ezer nemzetiségi választót vettek fel a névjegyzékbe. A bolgár névjegyzékben közel 1400-an, a görögben közel 1200-an, a horvátban mintegy 11 500-an, a lengyelben több mint 3300-an, a németben közel 54 600-an, az örményben 3000-en, a romában több mint 228 ezer 200-an, a románban több mint 8700-an, a ruszinban több mint 4600-an, a szerbben 2600-an, a szlovákban több mint 12 200-an, a szlovénben 850-en, az ukránban valamivel több mint 2500-an szerepelnek. 

A választópolgár csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben. A nemzetiségi választópolgár a lakóhelye szerinti település névjegyzékében szerepel, de azt a választót, aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán átjelentkezik a tartózkodási helye szerinti településre, a nemzetiségi választáson is át kell tenni a tartózkodási helye szerinti település nemzetiségi szavazóköri névjegyzékébe, ebben az esetben a választópolgár a tartózkodási hely szerinti jelöltekre szavaz.

Ha azonban olyan településre jelentkezik át a választópolgár, ahol jelöltek hiányában nem tartják meg nemzetiségének a települési vagy területi (vármegyei) szintű választását, akkor csak az országos önkormányzatra szavazhat. Ha a választópolgár állandó lakóhelyén nem volt települési vagy területi nemzetiségi választás, de a tartózkodási helyén igen, akkor azoknak a jelöltjeire is szavazhat tartózkodási helyén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!