Ugrás a tartalomra

Pert vesztett a vármegyei kórház

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 23. péntek 16:45
Az egészségügyi intézménynek csaknem egymilliárd forintot kellene kifizetnie a sugárterápiát korábban üzemeltető Medcenter Kft.-nek, ám ők a betegellátás zavartalan biztosítása érdekében a végrehajtás felfüggesztését kérték.

Közel egymilliárd forintot és annak hatévnyi kamatait kellene kifizetnie kártérítésként a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei kórháznak, miután jogerősen elvesztette a sugárterápiát üzemeltető céggel szembeni pert. Csaknem hatévnyi pereskedés után idén júniusban döntött jogerősen a Debreceni Ítélőtábla a kórház és a Medcenter Kft. perében – írta meg a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy még 2017-ben a kórház akkori vezetői szorongatni kezdték a sugárterápiát szolgáltató vállalkozást. A Medcenter Kft. 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást, amelyben azt vállalta, hogy két új lineáris gyorsítót és egy CT-t telepít, azokat üzemelteti és karbantartja.

Az országos napilap felidézi: a bonyodalom első mozzanatként a kórház élére 2017 áprilisában kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával leállította a szolgáltató már befogadott számláinak kifizetését. Tiba Sándort később leváltották, ekkor a Népszavának a történteket úgy idézte fel, hogy egy olyan értekezleten született döntés a nem fizetésről, ahol az egészségügyért felelős államtitkár, illetve az ÁEEK főigazgatója is részt vett.

Ezután a kórház 2017 augusztusától nem fizetett a vállalkozónak. Még 2018 elején, a választások közeledtével, az egészségpolitika is szorgalmazta, hogy lehetőleg peren kívül szülessen megállapodás a felek között. Erről az időszakról kérdésünkre a kórház jelenlegi megbízott főigazgatója – egy közelmúltban küldött válaszában – úgy emlékezett meg: „Az intézmény a megegyezési szándék és fizetőképesség alátámasztására nyitott ügyvédi letétet, amelyet -látva a kialakult jogvita bonyolultságát és az egyeztetés sikertelenségét - mintegy hat hónap elteltével megszüntetett.”

Miután a vállalkozó nem jutott a kórháztól bevételhez, nem tudta fizetni a beruházási hitelét sem, 2018 márciusában a Raiffeisen Bank zálogjogbejegyzéssel látta el a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépet. Egy idő után munkabért sem tudott fizetni az sugárterápiás központ szakdolgozóinak, orvosainak, így 2018 decemberében rendkívüli felmondással élt.

Az egészségügyi intézmény ezt elfogadta, átvette a központ munkatársait, a szolgáltatót viszont kizárta, de továbbhasználta a gépeit. A vállalkozó 2019-ben bírósághoz fordult, a per idén júniusban jogerősen lezárult, a kórháznak ezért most mintegy egymilliárd forintot és a kamatait kell kifizetnie a Medcenternek.

A vármegyei központi kórház a végrehajtás felfüggesztését kérte arra hivatkozva, hogy zavart okozna a betegellátásban, ha ezt az összeget a végrehajtó leemelné a számlájáról. Az ügy részleteiről egyik fél sem kívánt nyilatkozni. A kórház az ügyben a Kúriához fordult, a végső döntést a legfőbb bírósági fórum hozza majd meg az ügyben.

További hírek

Olvasnivaló