Ugrás a tartalomra

A Rotary 10 millió forintos támogatása a koronavírus elleni küzdelemhez

H. Sz.
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 11:12
A miskolci Rotary klubok is adományokkal segítik az egészségügyi munkát.
Márciusban már segítettek. (Fotó: Juhász Ákos)

A barátságon alapuló önzetlen szolgálat – így lehetne jellemezni a világ csaknem minden országában jelenlévő Rotary klubok tevékenységét. Hazánkban 1200 taggal 53 Rotary klub működik egyesületi formában, ezek között három miskolci található – mondta el érdeklődésünkre Csiszárik Miklós, a Rotary Club Miskolc-Tapolca klubtitkára. Hozzátette: rotáció alapján minden évben új elnököt választanak a klubok élére, az országos szervezetnél pedig új kormányzót.

A 2019-2020 évi kormányzó, Kézdi László felhívására a klubok adományainak köszönhetően 10 millió forinttal támogatják a koronavírus elleni küzdelmet, és ebből a három miskolci klub (Rotary Club Miskolc, Rotary Club Miskolc-Tapolca, Rotary Club Miskolci Angyalok) is kivette a részét. De nemcsak a központi adományhoz járultak hozzá, hiszen március elején a Rotary Club Miskolci Angyalok – egyebek mellett – a Rotary Club Miskolc-Tapolca, és a miskolci önkormányzat segítségével jótékonysági akciót hirdetett a GYEK javára, hogy az ott már kipróbált és nagyon hasznos köhögtetőgép a beteg gyermekek számára elérhetővé váljon, és ehhez 2 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az országos szervezet 6 millió forinttal az Uzsoki Utcai Kórház, 4 millióval pedig a Szent László Kórház életmentő készülékeinek a beszerzéseit segítette. A Covid-19 világjárvány megjelenésével a Rotary Magyarország gyors segítsége nagyban hozzájárul a megfertőződött hazai betegek sikeres gyógykezeléséhez.

Magyarországon jelenleg két nagy projekt zajlik a Rotary klubok szervezésében, az egyikkel szívrendellenességgel veleszületett gyermekek műtétjét finanszírozzák, akik a beavatkozás nélkül nem élnék meg a tinédzserkort. Eddig több mint 100 gyermeknek segítettek. A másik nagy program pedig a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő KIP (Komplex Instrukciós Program) tanulási/tanítási projekt: jelenleg négy általános iskolában 55 tanár felkészítését támogatják. Az új módszert már több hazai iskolában bevezették.

Az országos programokon túlmenően a Rotary klubok a lakóhelyükön lévő kórházakat, intézményeket és a rászorulókat támogatják a járvány idején több millió forint értékben, áthelyezve erre a hangsúlyt a klubok erre az évre tervezett humanitárius segítségnyújtásában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!