Ugrás a tartalomra

Sokan nehezebben élik meg a nyitást

Bájer Máté, Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. május 25. kedd 12:13
Több miskolci vendéglátóhelyet is megkérdeztünk: vegyesek a tapasztalatok.

Teraszosok és bentiek: erre a két frakcióra osztja a vendéglátóhelyek esetében a védettségi igazolvány a vendégeket, ez pedig néha kezelhetetlen ellentétekhez vezet az eddigi tapasztalatok szerint. A hotelek és szállodák megint más lapra tartoznak: sokakat érint hátrányosan az igazolvány.
Az ellenzői kirekesztésnek tartják, sőt, vannak, akik az Európára ereszkedő új vasfüggönynek nevezik a védettségi igazolványt. Pedig már uniós szinten is megállapodást kötöttek a digitális Covid-igazolványról. A keleti vakcinákkal oltottak azonban nem mozoghatnak szabadon az Európiai Unión belül, az ő beengedésükről a tagállamok egyénileg dönthetnek. Magyarországon szintén számos kérdés kering a témával kapcsolatban. Tömören: a rendszer nem káoszmentes. Vannak olyanok, akiket nem érint különösebben, de persze sokan támogatják a plasztikkártya intézményét hazánkban is. Az ügyben szálláshelyek és vendéglátósok a leginkább érintettek, és azok, akik utazni szeretnének, vagy beülnének egy étterembe, bárba a hosszú kihagyás után.

Fotók: Juhász Ákos

Bár sokáig próbáltuk „megállítani”, mostanában hazánk mégis egyre jobban hasonlít Belgiumra. Azonban nálunk nem vallonokra és flamandokra, hanem oltási igazolvánnyal rendelkezőkre és oltatlanokra tagolódik a nemzet. Emiatt egyre erősebbek a tiltakozó hangok, kialakuló ellentétek.

Üzleti szemmel

Az Öreg Miskolcz Hotel az üzleti turizmusra épít. Poroszkai Csaba elmondta, ez azt jelenti, hogy náluk gyengébb a hétvége és a nyári időszak, viszont novembertől nem kellett bezárniuk, mint más szálláshelyeknek. – Hotelünk hatvan férőhelyes, pünkösdre hetven százalékos foglaltságunk van. Mióta megnyitottunk, kiválóan prosperálunk, két éve egy új szárnyat is tudtunk építeni önerőből. A tizenkét év alatt legjobb időszakunk a tavalyi nyár volt, amikor is a magyarok belföldi célpontokat választottak a pandémia miatt. Most is lehetne erre számítani, ha nem lenne a védettségi kártya. A családok véleménye megoszlik az oltásról: például a férj nem kérte, így a feleség hiába kapta meg, nem foglalhatnak szállást. A nyarat még nem látjuk előre, de ha ötmillió beoltott állampolgárnál azt mondják, hogy lehet menni a szállodákba, akkor biztos, hogy többen jönnek majd. Azt végképp nem tudni, hogy mennyi külföldi turista jut el idén hazánkba, mert az államok közötti egyezményeket még csak most alakítják a vezetők – mondta el a hotel ügyvezetője, aki hozzátette, óriási segítség volt nekik az ágazati bértámogatás és a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségek elengedése.

A City Hotel Miskolc elsősorban szintén üzleti szálloda, ami főként gazdasági és oktatási célból fogadja vendégkörét, nyolcvan főnek tudnak szállást biztosítani. Éttermük is kinyitott, ahol tavaszi étlappal és különleges ízvilággal várják a betérőket. Barkócziné Kertész Kata szerint jellemző lesz a nyárra, hogy kivárnak a vendégek. – Még nincsenek óriási lekötéseink, és azt látjuk, hogy inkább csak érdeklődnek, bekérik az árajánlatokat, de nem döntenek a következő rendelkezésekig, bíznak az enyhítésekben. Eddig nincs negatív tapasztalatunk a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban. Akik nem üzleti célból, tehát nem munka miatt jöttek, mind előre előkészítették és felmutatták kártyájukat, ez köszönhető annak is, hogy már az érdeklődés időpontjában felhívjuk figyelmüket ennek kötelező használatára. Csak két-három olyan szállásfoglalónk volt, aki azért nem tudta biztosítani foglalását a nyárra, mert még nem kapta meg a védettségi igazolványt. Péntektől azonban az applikációt is használhatják – mondta az ügyvezető, aki hozzátette, a 2019-es kihasználtságot nem érik el, jelenleg fél házzal működnek, ami pünkösdre tizenöt-húsz százalékra esik vissza.

Gyér pünkösdi forgalom

Kilián István, a Hotel Kitty szállodavezetője legnagyobb problémának azt tartja, hogy a miskolctapolcai fürdők nagyon későn kezdik a szezont. – A május elejei országos nyitást követően itt csak június közepén nyit meg az Ellipsum, amit már mindenki nagyon vár, így vendégeink is, akik telefonon érdeklődnek ez iránt. Örömteli, hogy a napokban bejelentette a miskolci önkormányzat, hogy ennek időpontja június 12-e lesz. Nekem a világjárvány ideje alatt is fontos volt, hogy a munkavállalóim megtarthassák állásukat. Féltem, hogy még visszatérő vendégeink is más utazási célpontokat választanak, ha nincs hova menniük az első nyári hónapokban – mondta a szállodavezető, aki hozzátette, a védettségi igazolvány hátrányosan érinti a szolgáltatókat. A Hotel Kitty huszonöt szobájából pünkösdkor mindösszesen háromban lesz vendég.

A Hotel Aurorában is jócskán elmarad a foglalások száma a pandémia alatt a korábbi évek azonos időszakához képest. Erről Ivacs Lajos szállodaigazgató beszélt. – Az ezelőtti években a kiemelt időszakok alatt csaknem telt házzal üzemeltünk, jelenleg hatvan százalékon áll a foglaltságunk. Miskolctapolcának a fő vonzereje a Barlangfürdő és a strand, amik jelenleg még zárva vannak. Azonban a bejelentés, miszerint június 12-től megnyitja kapuit az Ellipsum élményfürdő, reményeink szerint pozitívan hathat Miskolctapolca idegenforgalmára. A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező vendéget tudunk fogadni, ami sajnos negatívan befolyásolja a vendéglétszámot. A honlapunkon minden ezzel kapcsolatos információt megosztunk a vendégekkel. Bízunk benne, hogy hamarosan túlleszünk ezen a nehéz időszakon, és a korábban megszokott feltételek szerint fogadhatjuk a vendégeinket.

Poszttraumás menüztetés

Több miskolci vendéglátóhelyet is megkérdeztünk: vegyesek a tapasztalatok. Azoknál, akik nagyobb méretű terasszal rendelkeznek, többnyire nem okoz jelentősebb problémát a kérdés.
- Nem nagyon zavarja az embereket, hogy kintre kell ülni, amúgy is kint szeretnek lenni - véli Kemény Gábor, a Thália söröző pultosa. – Inkább a 40 feletti vendégek ülnek be. A baráti társaságot sem szakítja szét szerintem az igazolvány, mert ha egyvalaki nincs beoltva közülük, akkor inkább mind kint maradnak a teraszon.

Az éttermek esetében árnyaltabb a helyzet. Szabó Csaba, a Vendelin Étterem ügyvezetője arról beszélt, hogy hiába van rá lehetőség, az emberek továbbra is leginkább elvitelre kérik az ételt.
- A menüztetés pörög, de ha délután van egy-két asztalfoglalásunk, annak már örülhetünk. Pedig az a la carte ételekből van haszna egy étteremnek, hiszen ha leül a vendég, akkor többnyire iszik is valamit, esetleg fogyaszt egy desszertet. Azonban nem tértek vissza a vendégek, ennek talán a folyamatos félelemkeltő sajtó az oka, az szül bizonytalanságot. Így inkább elviszik az ételt. Pedig az éttermek számára a menüztetés általában éppen csak arra elég, hogy ne működjenek veszteségesen.
 

További hírek

Olvasnivaló