Ugrás a tartalomra

Sokk után: már dolgoznak a Barlangfürdőben

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 21. szombat 10:20
Serény munka folyt a héten a Miskolctapolca Barlangfürdőben, ahol két héttel ezelőtt óriási lángok csaptak fel feltehetően egy zárlatos lámpa miatt.
A Barlangfürdő belülről a tető leégése után / Fotók: Osztie Tibor

Nem csak Miskolcon, de országszerte sokakat ért sokként a hír szeptember 6-án este: lángra kapott a Barlangfürdő aquaterápiás részlegének tetőszerkezete. A gyorsan terjedő tüzet nagy erőkkel oltották, sikerült is megfékezni néhány óra alatt, de a kár tetemesnek tűnt már az első becslések alapján is. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a fürdőkomplexum azonban használhatatlanná vált (hogy mennyi időre, az még egyelőre megjósolhatatlan), ami óriási bevételkiesést jelent mind az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft., mind a város és a helyi vendéglátó egységek számára.

Az első sokk után azonnal munkához láttak a város és a fürdő vezetői, a civilek, minden kapcsolatot megmozgatva a károk enyhítésére és a felújítás reményt adó mihamarabbi terveinek elkészítésére. Miskolc jelenlegi, valamint megválasztott polgármestere, Veres Pál és Tóth-Szántai József rögtön nyitott egy adomány-bankszámlaszámot, ahová várják a felajánlásokat.

A héten már dolgoztak az épületben – erről és a legfrissebb fejleményekről kérdeztük Németh Juditot, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjét a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinműsorában.

Szakértői véleményre várva

A hét közepén megkezdték a takarítást az épületben – tudtuk meg Németh Judittól, a Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjétől, aki elmondta azt is: írásban kérték a biztosító engedélyét a takarítás és a további kárelhárítás megkezdésére, amit meg is kaptak.

Az elmúlt hétvégi nagy esőzés sajnos nem tett jót az épületnek, hiszen a tűz során elsősorban a tető, illetve az alatta húzódó hőlégbefúvók és vezetékek sérültek meg. Csak miután elállt az eső és a biztosító jóváhagyását is megkapták, akkor kezdhettek el dolgozni – tudtuk meg Németh Judittól, aki egyúttal cáfolta az alaptalan híreszteléseket, és leszögezte: rendelkeznek érvényes biztosítással a Barlangfürdőre.

Horváth Csongor képgalériája

Kérdésünkre kitért arra is, hogy kaptak már takarófóliát a tető átmeneti fedésére, köszönik is a felajánlást, de az épületet megtekintő szakértők arra jutottak, hogy jelen állapotában nehéz bármihez is fóliát rögzíteni.

– Sokan kérdezik, hogy miért nem kezdtünk hozzá a tető bontásához? Nekik azt tudom válaszolni, hogy ez is egy olyan feladat, ami nem egyszerű, de meg kell oldanunk. A csarnok tetején a maradékok elbontása rendkívül nehéz és speciális tudást igényel. Ezért is van az, hogy mindent lépésről lépésre megtervezünk, és ennek megfelelően járunk el – fogalmazott, hozzátéve: arra is gondolniuk kell, hogy ne akadályozzák a későbbi munkát. Várják a szakértői véleményt arról, hogy mi a megfelelő lépés, hogyan tudnak olyan tetőszerkezetet kialakítani, amely alatt aztán a későbbiekben dolgozhatnak majd.

A beszélgetés során kitértünk arra is, hogyan alakult a munkavállalók helyzete. Az első perctől hangsúlyozták a vezetők, hogy mindenki munkájára számítanak, de bizonyos átszervezésekre szükség lesz. Nos, most van, aki a takarításból veszi ki a részét, más a többi fürdőben segíti a beléptetést, vagy az ajándékboltban szolgálja ki a betérő vendégeket.

Németh Judit a tűz utáni reggelen tartott sajtótájékoztatón / Fotó: Osztie Tibor

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy kitűnő szolgáltatást nyújtva valamennyi munkavállalónk munkában töltse a napjait. Aki tud, segít, minden szorgos kézre szükség van – hangsúlyozta Németh Judit.

Az ügyvezető – az őszi, téli időszak közeledte miatt – a másik legfontosabb jelenlegi feladatnak azt nevezte, hogy az épületben mindenhol újra legyen elektromos áram, hiszen így tudják majd működtetni a fűtésrendszert. Mint megtudtuk, a napokban több szakember is járt már egyébként a Barlangfürdőben: a MIVÍZ Kft. munkatársai vízmintát vettek, a Bükki Nemzeti Park szakemberei pedig a barlangot ellenőrizték.

– Úgy tűnik, hogy ez a csoda megmenekült, érdekes, hogy még füstszag sincs a járatokban – árulta el az ügyvezető.

– Ahogy a város vezetői is fogalmaztak, azt mi is valljuk: nagyon fontos a mielőbbi nyitás, de a legfontosabb, hogy ezt biztonságban tehessük meg. Fontos még, hogy az elmúlt napokban egyeztettem a vármegyei kórház vezetőivel, és nagy örömünkre lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy az egyik tagintézményben az összes aquaterápiás kezelésünket elvégezhessük. A betegeinket, akik eddig nálunk vették igénybe ezt a szolgáltatást, amint biztosat tudunk, azonnal megkeressük. Hétfőtől csütörtökig pedig az Ellipsum Élményfürdőben aquafitnesst tartunk, és megkezdődnek a fiatal szülők körében népszerű babaúszások is – sorolta az ügyvezető.

Végül emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi és a megválasztott polgármester, Veres Pál és Tóth-Szántai József közösen nyitott egy számlát, ahová pénzadományokat lehet küldeni. A felajanlas@miskolcifurdok.hu címre pedig a természetbeni felajánlásokat várják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!