Ugrás a tartalomra

Szinva Örökség Napok: Megkezdődött a közösségek ünnepe

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 26. péntek 17:17
Pénteken tudományos konferenciával indult el a háromnapos programsorozat, amelynek célja a szimbolikus Szinva mentén összekovácsolni, egyben megünnepelni Miskolc közösségeit.

A Szinva Örökség Napok egy új kezdeményezés, amelynek többrétű a koncepciója. Az alapot a Szinva adja, amely a maga szimbolikus valójában összeköti Miskolc városrészeit és a bennük élő közösségeket: végigfolyik a városon és leágazásaival együtt mindenkit érint.

Erre alapozva fejlődött ki a hagyományteremtőnek szánt háromnapos rendezvénysorozat, amelynek a programjait tulajdonképpen miskolciak, az itt élő közösségek biztosítják. Legyen szó kultúráról, örökségről, művészetről közösségi akcióról, vagy a tudományról.

Fotók: Juhász Ákos

Utóbbi rögtön a nyitórendezvényen köszönt vissza, hiszen péntek délután a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának székházában konferencia indította el a szombaton és vasárnap is tartó programok sorát.

Mielőtt azonban a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karához kapcsolódó előadók a Szinvát és Miskolcot is érintő gondolataikat megosztották volna, a Szinva Örökség Napok kapott egy rövid, hivatalos megnyitót.

Ennek során Fedor Vilmos, a programsorozat ötletgazdája elmondta: egy új rendezvény születik meg a pénteki nappal, ami Miskolc eseményeinek sorát bővítheti. „Legnagyobb adottságunk nevét viseli, mi pedig szinvavölgyi emberek vagyunk.” Arra is kitért, hogy tulajdonképpen egy interdiszciplináris fesztiválról beszélhetünk, hiszen a tudományok, a művészetek, a kultúra és még egyéb irányok képviseltetik magukat a programok között.

Kaptay György, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke házigazdaként folytatta a köszöntések sorát. Hatalmas ötletnek nevezte a Szinva Örökség Napokat, egyben megtiszteltetésként értékelte, hogy a program a MAB-székházban indul el, még ha maga a Szinva nem is onnan ered.

Kaptay György és Fedor Vilmos

Ezt követően Veres Pál polgármester, a rendezvény fővédnöke vette át a szót. „Hiszem és vallom – és ez a programunk része is–, hogy egy város olyan erős, mint a benne élő közösségek” – kezdte, majd azzal folytatta, hogy éppen ezért a városvezetés azt keresi, mi teremti meg az egységet, mi fogja össze az embereket. Ez az összetartás a mostani nehéz időkben még fontosabb szerepet kap.

Ebbe a Szinva Örökség Napok koncepciója az első pillanattól kezdve beleilleszkedett. „Mi foghatna minket jobban össze, mint a szimbolikus Szinva?” – tette fel a költői kérdést. Végezetül arról beszélt a városvezető, hogy nagyon sokan megmozdultak a felhívásra, ez pedig büszkévé teszi, mert látszik: a városlakók képesek összefogni és együttműködni. Ezért köszönetet mondott közreműködőknek.

Veres Pál

A szakmai védnökséget Varga Andrea alpolgármester vállalta magára. Megtisztelőnek nevezte a feladatot, ami egyben nagyon nagy felelősséggel is jár, hiszen a Szinva Örökség Napoknak egyszerre kell képviselnie a tudományt, a kultúrát, a kulturális örökséget, a civil közösségeket és az állampolgárokat.

Hozzátette: „Bízom benne, hogy 30-40 év múlva utódaink ugyanilyen elkötelezettséggel és lelkesedéssel állnak majd hozzá a rendezvényhez, mint ahogyan mi elindítottuk”. Végezetül ugyancsak köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöhessen a Szinva Örökség Napok.

Varga Andrea

A megnyitón utolsó felszólalóként Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője megosztotta, hogy öröm és büszkeség volt a cég számára a kulturális és a közösségi programok összeállítása.

Ugyanakkor Veres Pálhoz hasonlóan azt hangsúlyozta ki, hogy „az igazi öröm az összefogás volt”, amit ők is megtapasztaltak a szervezés során. „Tényleg ez a rendezvény szíve” – mint fogalmazott. Végezetül egy konzekvenciát is levont: „mi miskolciak szeretjük a városunkat és hajlandók vagyunk tenni is érte”.

Majorné Bencze Tünde

Ennek bizonyítéka a Szinva Örökség Napok, amelynek részletes programját ide kattintva olvashatják.

A nyitó tudományos konferencián három előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Hernádi Béla, Kovács Péter és Lénárt László a miskolci karszt árvizek történetéről, okairól és tanulságairól beszéltek, majd Darabos Enikő a Bükki Karsztvízszint Észlelő Rendszert mutatta be mint olyat, ami Miskolcot szolgálja. Végezetül Dobos Endre, Szalontai Lajos és Pecsmány Péter arról tartottak előadást, hogy Miskolc és a Szinva környezetét milyen geoinformatikai módszerek segítségével lehet elemezni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!