Ugrás a tartalomra

Szinva Örökség Napok: A város és közösségei megmutatják értékeiket

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 22. hétfő 15:52
Ahogyan átszeli, úgy köti össze Miskolcot a Szinva patak. Ennél fogva szimbolikus szerepe van és fontos a legtöbb városlakónak. Szinva Örökség Napok címen új rendezvénysorozat keretében – hét helyszínen, három napon át – mutathatják meg a miskolciak, milyen értékek mentén kötődnek a patakhoz.

A Szinva Örökség Napok egy új kezdeményezés, amely a remények szerint hagyománnyá válhat. Augusztus 26. és 28. között számos program várja a miskolciakat tudományos, kulturális és művészeti területen Lillafüredtől egészen a belvárosig.

Ami igazán különlegessé teszi a kezdeményezést, hogy a kavalkád túlnyomó részét a miskolciak valósítják meg. Ráadásul fontos szerepet kapnak a Szinva mentén élő közösségek, akik aktív szerepet vállalnak a lebonyolításban. Ezáltal a társadalmi összefogás valósul meg a szimbolikus patak mentén, miközben saját, lokális értékeiket is képviselik mások előtt.

A szervezők hétfőn sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy mi is ennek a specifikusan a miskolciságot éltető rendezvénynek a célja, illetve ennek milyen programok mentén terveznek megfelelni.

Szalontai Lajos, Varga Andrea, Veres Pál, Majorné Bencze Tünde és Fedor Vilmos. Fotó: Horváth Csongor

Az első alkalommal megrendezett Szinva Örökség Napok fővédnöke Veres Pál polgármester lesz. Elmondta, Miskolc számos különlegességet tud felmutatni, ezek egyike, hogy van egy saját patakja, ami a városban ered és itt is ér véget. Így tulajdonképpen egy szimbólum, ami tengelynek is tekinthető, a leágazásaival kiegészülve pedig összeköti a városrészeket.

A Szinva Örökség Napok ezt hivatott megünnepelni: a kisközösségek megszólításán keresztül, de mégis egységes programmal. „Legyünk büszkék értékeinkre: a tudományra, a kultúrára és a művészetre” – zárta a polgármester arra utalva, hogy a programokban a közösségek mellett azok a miskolcikumok köszönnek vissza, amik különlegessé teszik számunkra a várost.

Fotó: BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda

Az említett programok szakmai védnökségét Varga Andrea alpolgármester vállalta magára. Kifejtette, hogy a Szinva Örökség Napok eseményei három területen is egybevágnak azokkal a stratégiai elvekkel, amelyek fontosak a városvezetés számára.

A kultúra és Miskolc kulturális örökségének ápolása egy mindenkori prioritás, akárcsak a környezet védelme. A Szinva mellett itt van nekünk a Bükk is, amelyek „a város számára az életet jelentik, ezért védeni kell őket” – fogalmazott az alpolgármester.

Mindemellett a város közösségeinek fejlesztése és aktív társadalmi részvételük elősegítése a jelenlegi városvezetés számára az egyik legfontosabb alapelv. Ehhez illeszkedően komoly szerepet kap az állampolgárok aktivizálása. Például közösségi szemétszedő akciót szerveznek a Szinva medrének takarítására, illetve a patakon található egyik hidat is társadalmi összefogásban festik majd le.

Varga Andrea alpolgármester. Fotó: Horváth Csongor

Varga Andrea végezetül arra emlékeztetett, a Szinva rendkívül fontos szerepet tölt be a közösségek életében, ezért evidens volt, hogy a bevonásukkal kezdik el tervezni a patak mentének fejlesztését. Ez a Szinva Zöld Folyosó elnevezésű projekt, amelynek az elemei majd közösségi tervezés során alakulnak ki: az érintettek inputjai mentén határozzák meg az irányvonalakat.

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. fontos szerepet vállalt a konkrét programok összeállításában és megszervezésében. Majorné Bencze Tünde, a cég ügyvezetője összefoglalta, hogy a Lillafüredtől a belvárosig több helyszínen megvalósuló programokon elsősorban a kultúra miskolci képviselői mutatják meg magukat.

Ezek alól kivétel a programsorozat főfellépője, a Szabó Balázs Bandája, amely vasárnap este 21:00-tól az Erzsébet téren ad ingyenes koncertet. A számos további eseményről ide kattintva találhatnak részletes leírást.

szinva_hid_7
Fotó: BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda

A kultúra mellett fontos szerepet kapnak a tudományok is a Szinva Örökség Napokon. Ennek a jegyében a Miskolci Egyetem vállalt jelentős szerepet magára. Szalontai Lajos, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese elmondta, örömmel mutatják meg, hogy milyen tudományos tevékenységet végeznek a Szinváért és Miskolcért, hiszen így közelebb hozhatják az emberekhez a munkájukat.

Ennek részeként a pénteki nyitónapon tudományos konferencián a bükki karsztvíz-monitoring rendszerről, az árvizek tudományos megközelítéséről és a műholdak, drónok tudományos alkalmazásáról hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők a MAB-székházban. A vasárnapi napra játékos tudománynépszerűsítéssel készülnek a „bányászok”.

A sajtótájékoztatón megszólalók sorát Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Napok ötletgazdája és alapítója zárta. Hangsúlyozta, hogy a múltat használni kell és legyünk rá büszkék. Ezzel arra az örökségre utalt, amelynek a népszerűsítésén és megőrzésén az új programsorozat is fáradozik.

Fedor Vilmos. Fotó: Horváth Csongor

„A Szinván keresztül mutatjuk meg az értékeket, a miskolciak pedig magukat” – összegezte a rendezvény céljait. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki valahogyan is hozzájárult a Szinva Örökség Napok megrendezéséhez, majd felidézte, hogy régen a kohászat miatt elszíneződött a patak vize, azonban mára visszatért belé az élet. „Számomra ez szimbolikus jelentésű” – mint fogalmazott.

A Szinva Örökség Napok három napon át, számos programmal várja az érdeklődőket augusztus 26. és 28. között.

További hírek

Olvasnivaló