Ugrás a tartalomra

Társulatának kreativitására alapozhat a színház a nehéznek ígérkező évadban

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 24. szerda 10:51
Rendhagyó társulati ülésen van túl a Miskolci Nemzeti Színház annak vezetője szerint. Béres Attila igazgató kedd délelőtt a 199. évadról, a közelgő 200. évfordulóról, valamint a meglévő és újonnan felmerülő nehézségekről is szót ejtett a teátrumban.
Képgaléria: Beregi László

,,Ámbár nagyon szomorú, hogy olly nagy Hazánkba csak Miskolcon áll egy olly intézet, amely a nagy célnak megfelelend... mégis örül a szívem, hogy valahol már a kezdet megvolt"

– kezdte beszédét gróf Széchenyi István 1827-ben papírra vetett gondolataival a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Béres Attila szerint két évszázada nagyon sok miskolci szíve érezte úgy, hogy „a miskolciság” valami rendkívüliséget rejt, ez a rendkívüliség pedig – vélekedett a direktor – egyenes arányban kötődött a színház létezéséhez.

– Rég volt, hogy beszéddel készültem társulati ülésre. Ilyenkor hagyományosan egy nagyon pozitív szemléletű, inspiráló beszédet szokott egy színházigazgató elmondani a szakmai és közönségsikerekről. Azért, hogy hitet, erőt és kitartást ösztönözzön – fogalmazott az intézményt 2015 júniusa óta vezető színházi rendező. Mint azt a 2021/22-es szezonra visszatekintve sorolta: egy hagyományos társulati ülésen megtapsolnánk a Tartuffe a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon aratott sikerét, a Gyulai Várszínházban előadott a Lear halálát, Harsányi Attilát mint a Kaszás Attila-díj helyi várományosát és a Magyar Arany Érdemkereszttel elismert Solti Csaba balettmestert.

Mint arról minap beszámoltunk: a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb szórakoztató előadás kategóriában jelölte a Színikritikusok díjára a Miskolci Nemzeti Színház Producerek című előadását. (Tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várja az október 18-i díjátadót, amelynek helyszíne az Örkény Színház.) A Béres Attila rendezésében színpadra állított darab hatalmas népszerűségnek örvendett az évad során a teátrumban.

A 2022-2023-as évadban a Miskolci Balett 10 új tagot köszönt: Massa Mattia, Elena Gil Fernandez, Lorenzo Gallo, Adéla Lisková, Martyna Warzocha, Nagy Richard, Alex Dobre, Sofia Sulpizi, Andrii Ivanov és Havasi Virág Nina. A színház énekkara is új tagokkal gyarapodik: Kacsenyák Gábor, Petró Balázs, Szaniszló Dániel, Urbán Zalán. Valamint négy egyetemi hallgatót is köszönt idén a teátrum, akik a Jézus Krisztus Szupersztár musicalben lesznek láthatók: Fülöp Kristóf, Polák Ferenc, Vatamány Atanáz, Tóth Dominik.

– Irtózatosan nehéz évre készülünk. Ezek a nehézségek egy amúgy is maximumig szorított nadrágszíj mellett érnek bennünket. Eddig sem dőzsölni jártunk a színházba. Aki színházban dolgozik, az pontosan tudja, hogy ezt küldetésként teszi. Ezt nem lehet munkahelyként felfogni. Ezt csak teljes odaadással lehet csinálni – hangsúlyozta Béres Attila, majd ígéretet is tett művész- és munkatársainak: 

„Azt a közösséget, amit az elmúlt években közösen felépítettünk, meg fogjuk tartani, akármilyen nehéz gazdasági helyzet is lesz!”

– Amikor miskolci nézőként valaki megérkezik a színházba, akkor vár valami csodát. Az előző évadban ez a csoda minden alkalommal megtörtént – fejezte ki köszönetét a társulatnak Varga Andrea. – Pontosan tudjuk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mekkora nehézségeket jelent a kulturális területet megfelelő szinten tartani – emelte ki az alpolgármester, egyúttal leszögezte: a városvezetés mindenképp arra törekszik, hogy a jövőre kettőszáz esztendős Miskolci Nemzeti Színház színvonalához és kreativitásához méltó módon tudja megünnepelni évfordulóját.

(A falu rossza népszínművel szeptember 9-én kezdetét is veszi a szezon. Ám még ezen a pénteken a Szinva Örökség Napok keretében Vasgyári Eklógák címmel tartanak felolvasószínházat a Játékszínben.)

A 2022-2023-as évad bemutatói:

Nagyszínház

Tóth Ede után és helyett: Kovács Márton – Mohácsi testvérek: A FALU ROSSZA – népszínmű
rendező: Mohácsi János

Andrew Lloyd Webber – Tim Rice: JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁR – rockopera
rendező: Szabó Máté

Ray Cooney: A MINISZTER FÉLRELÉP – vígjáték
rendező: Keszég László

Jacques Offenbach: HOFFMANN MESÉI – opera
rendező: Rusznyák Gábor

William Shakespeare: VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN – vígjáték
rendező: Béres Attila

Kamaraszínház

Rusznyák Gábor: A „K” ÜGY - Zenés túlkapás, avagy egy igazságtalanság anatómiája
rendező: Rusznyák Gábor

Alan Alexander Milne: MICIMACKÓ – mesés-zenés állatkavalkád
rendező: Béres Attila

Bródy Sándor: A DADA – színmű
rendező: Szőcs Artur

Darvas Benedek-Pintér Béla: GYÉVUSKA - zenés játék
rendező: Ascher Tamás

Miskolci Balett: JOBB KÉSŐN, MINT SOHA / VÖRÖS NAPLÓ - Egy kiszolgáltatott nő története – táncelőadás
rendező-koreográfus: Kozma Attila

Játékszín

Thomas Bernhard: A SZÍNHÁZCSINÁLÓ – színmű
rendező: Keszég László

Heinrich von Kleist: AMPHITRYON – vígjáték
rendező: Szabó Máté

Paul Foster: I. ERZSÉBET – színmű
rendező: Szőcs Artur

Miskolci Balett: PLASZTIK BOMBASZTIK – táncelőadás
rendező-koreográfus: Kozma Attila

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!