Ugrás a tartalomra

Több mint negyven vonulás naponta a lángoló növényzet miatt

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 24. csütörtök 12:07
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavasszal a szabadtéri tüzek oltása teszi ki a tűzoltói beavatkozások jelentős részét. Márciusban naponta átlagosan negyvennégyszer kellett beavatkoznia a hivatásos egységeknek ilyen tűzeset miatt – számolt be a katasztrófavédelem.

A lángoló száraz növényzet sérülést még nem okozott, azonban már többször előfordult, hogy csemetések, gyümölcsösök, vagy erdőrészek váltak a tűz áldozatává. A lángok időnként a lakókörnyezetre és a külterületen lévő ingatlanokra is veszélyt jelentenek, a felszabaduló füst pedig nagymértékben rontja a levegőminőséget – írja csütörtöki közleményében a megyei katasztrófavédelem

Kiemelik: március 10-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, március 21-én pedig közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter.

A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Annak érdekében, hogy megelőzzük a természetet és épített környezetet is veszélyeztető tüzeket, az alábbiakra érdemes odafigyelni a közlemény szerint: 

¤ Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
¤ Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.
¤ Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni.
¤ A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
¤ Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
¤ Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
¤ Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
¤ Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad.
¤ Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos.
¤ A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
¤ Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket.
¤ Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH által működtetett honlapon lehet tájékozódni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!