Ugrás a tartalomra

„Többet ér a pénznél” – a közösségek vették birtokba az Erzsébet teret

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 10. péntek 18:06
Kilencedik alkalommal rendezte meg a Civil Napot Miskolcon az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE).
Juhász Ákos képgalériája

Az Erzsébet tér a civil munka élő molinójává vált pénteken. Az érdeklődők láthatták, hogy mennyi ügy, eszme és hasznos tevékenység vonalán rendeződhetnek közösségekbe az emberek. A vármegye számos pontjáról érkeztek civilek, állították fel pavilonjaikat, és rukkoltak elő képviselt értékeikkel. Díszes uniformisokba öltöztek a polgárőrök, a gombászok bemutatták, mi ehető, mi nem ehető a bükki erdők és mezők kincsei közül, a csernelyiek rávilágítottak, milyen nagy a derelye közösségépítő ereje. Ezek mellett volt a téren több foglalkoztató sátor, hasznos tanácsokat kaphattunk a gyermekvédelem és a családsegítés területéről, összeért népművészet és gasztronómia, de még egy mászó falat is felállítottak.

Az eseményt hagyományosan most is Miskolc Város Napjához kapcsolva rendezték meg. A tér közepén felállított színpadon zenei produkciók és pódiumbeszélgetések indultak egymás után, persze csak az ünnepélyes megnyitót követően.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár

-  A vármegyében 4000 civil szervezet működik, ebből 3740 tekinthető aktívnak. Ezen egyesületek és alapítványok 28 százaléka miskolci székhelyű, a többi városban 31 százalék, míg a községekben 41 százalék tevékenykedik. Ez arányos eloszlásnak tekinthető – fordította a számok nyelvére a polgári törekvéseket Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Arról is beszélt, hogy a vármegye civil szervezetei kiemelten sikeresesek a különböző pályázatokon: a legutóbbi kiíráson 944 beadványból 590-nek ítéltek támogatást. Szalay-Bobrovniczky Vince fokozta a verbális főhajtást, kifejtve, hogy az ERKE szerkeszti a Civil kézikönyvet, itt, Miskolcon.

- Ez a könyv a civil tantárgyak alapja, ezt használják az oktatók – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Ezután Varga Andrea, a terület felelős alpolgármestere lépett színpadra, aki kihangsúlyozta, hogy a civil munka közben közösségek alakulnak.

- Az említett szervezetek segítik a társadalmunkat, a városunkat. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy legyen számukra lehetőség a megmutatkozásra. Kiállnak fontos ügyekért, és ezek mentén végzik a feladatukat, legyen szó szociális vagy kulturális területről, a város értékeit felkutató tevékenységről. Eközben pedig életre szóló kapcsolatok jönnek létre, közösségek formálódnak – véli Varga Andrea, aki külön megköszönte az ERKE-nek, hogy kilencedik alkalommal is megszervezte a Civil Napot.

Az esemény megnyitóján színpadra állt Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. Köszöntőjében kifejtette, az állam által biztosított források segítenek a valóságnak alakot ölteni.

- Emberséggel nem lehet a boltban vásárolni, ez igaz. Fizetni kell az infrastrukturális költségeket, kell a pénz utaztatásra, eszközbeszerzésre. A vármegyében működő civil szervezetekre jellemző emberség azonban sokkal többet ér a pénznél, ami valójában csak egy kiegészítő a közösség munkájához - mondta Szabó Gergely.

A rendezvényen a következő civil szervezetek vettek részt:

Manóvári Tanoda Gyermekfejlesztő Alapítvány; Kurityáni Művelődési Ház és Könyvtár Közhasznú Egyesület; Miskolc Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület Mozgásban Maradók Egyesülete; ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Érdekvédelmi Egyesülete Miskolc; Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete; Újkazinci Baráti Kör; Drogambulancia Alapítvány; Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület; Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége; Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület; Éltető Kapcsolatok Közösség ÉKKŐ Egyesület; Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány; Társaság a Szabadságjogokért (TASZ); VÁRVA VÁRT ALAPÍTVÁNY (Miskolc); „Együtt a fogyatékos gyermekekért” Alapítvány; Miskolci Gombász Egyesület, Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége; Miskolci Jóga Egyesület stb.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!