Ugrás a tartalomra

Újra feltűnt a húszemeletes az Avason

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 13. kedd 09:44
Visszatették a helyére az avasi kilátóból korábban eltűnt miniszobrot.

Fotó: Juhász Ákos

Az Avas kilátó párkányáról még július végén tűnt el a miniszobor, amelyet most az alkotó miskolci iparművész, Országh Gábor tett vissza a helyére. A város jellegzetes, húszemeletes bérházáról mintázott makett egyike az ottani tizenhárom darab bronzból készült alkotásnak - adta hírül közleményben portálunknak a miskolci városháza sajtóosztálya. 

Az ikonikus miskolci építményeket ábrázoló miniatűr együttes még januárban, az Első Miskolci Lions Clubnak, mint a vakok és gyengénlátók jószolgálati támogatójának kezdeményezésére és az önkormányzat javaslatára kapott helyet a kilátóban.

Tizenhárom szobor készült el, melyek templomokat, a Diósgyőri várat, vagy éppen a Palotaszállót ábrázolják. A bronzból készült modellszobrokat három miskolci alkotó öntötte formába: Csernok Tibor szobrászművész, Országh Gábor iparművész és Papp Lóránt dekormágus.

A húszemeletest megformáló szobornak nemrég egy időre nyoma veszett, majd egy hölgy adta oda azt a kilátó körül dolgozó munkásoknak, akik a szobrot eljuttatták Miskolc polgármesteri hivatalába. Ezt követően kezdődött egyeztetés a kilátó kivitelezőjével és a szoborhoz kötődő alkotóval, annak érdekében, hogy a makettet minél hamarabb visszahelyezzék, és az újból látható legyen a kilátó párkányán - tudatták.

Ez mostanra megtörtént, tehát a mini toronyház újra megtekinthető az avasi kilátóban. 

További hírek

Olvasnivaló