Ugrás a tartalomra

Választási esélyek politológus szemmel

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 28. hétfő 11:27
Már csak néhány nap választ el minket az április 3-i országgyűlési választásoktól. Sok elemzés indul ki abból, hogy a kormányoldalt milyen tényezők segíthetik a győzelemre. Dr. Fekete Sándor politológust arról kérdeztük, mik azok a tényezők, amelyek ellenzéki oldalról befolyásolhatják a szavazás végkimenetelét. 
Fotó: Juhász Ákos

- Sokféle esélylatolgatással találkoztam mostanában – kezdi elemzését a politológus. - Ahány sajtótermék, média felület, közvélemény-kutató cég, annyiféle verzió. Manapság már nagyban függ a kutatások végeredménye a megrendelőtől, mindig legyünk óvatosak ezekkel a számokkal, bármilyen objektívnek is hatnak. Én azt gondolom, hogy ez a választás még okozhat meglepetéseket, az ellenzéki győzelemtől egy újabb Fidesz kétharmadig terjedhet a skála. Több olyan tényező is van, amiket az utolsó hetek mérései már nem tudnak megfelelően leképezni, de hatásuk mindenképpen lesz az eredményre. Ilyen például az orosz-ukrán helyzet. Mindenkinek konkrét, kiforrott véleménye van Oroszországról, Ukrajnáról, Putyinról, az orosz-magyar kapcsolatokról, és persze lelkileg is megérintett minket a tőlünk pár száz kilométerre zajló háborúskodás. De hogy milyen irányban befolyásolja ez a voksolást, ilyen rövid időintervallumon belül nem lehet releváns mérésekkel alátámasztani.

- Egy másik ilyen tényező a 20k Mozgalom, ami egy maga nemében teljesen új, civil kezdeményezés. 20 ezer szavazatszámlálót delegálnak ki országszerte az összes szavazókörbe, a visszaélések elkerülése és leleplezése érdekében. Ez egy példátlanul nagy társadalmi megmozdulás. És mivel ebben a mozgósításban rengeteg fiatal is részt vesz, ide kötném a következő billegést okozó tényezőt. Szerintem ez lesz az eddigi legalacsonyabb átlagéletkorú magyarországi választás. Számomra az utóbbi egy-két év pozitív hozománya, hogy minden eddiginél több fiatal fordult a politika felé. Ezt a social média oldalak intuitív hatásának tudom be. A politikai aktorok ezeknek a felületeknek köszönhetően leszálltak a piedesztálról a nép közé és ezt a fiatalabb generáció fokozott érdeklődéssel viszonozza. Képben vannak az aktualitásokkal, ismerik a szereplőket, tisztában vannak azzal, hogy melyik oldal mit képvisel. Nekik csak az számít, amit látnak, amit megélnek. Nem érdeklik őket a populista ígéretek. Amiben biztos vagyok, hogy ez a generáció belátható időn belül megreformálja a politikai kommunikációt, ahol a szemmel látható eredmények fognak számítani.

- Nem mehetünk el amellett a szintén erősen befolyásoló tényező mellett sem – folytatja a szakértő –, hogy először van előválasztással legitimált ellenzéki miniszterelnök-jelöltje Magyarországnak. Márki-Zay Péter megosztó személyiség, de nem tagadhatjuk el tőle azt, hogy szinte végig ő tematizálta a kampányfolyamot. A reklámszakemberek sokszor mondják, hogy a negatív reklám is reklám. Az ismertsége mindenesetre jelentősen megnőtt az előválasztás óta; a népszerűségi mutatója azonban jóval elmarad a vártnál. Ebben Orbán Viktor toronymagasan előrébb tart, persze van néhány évtizednyi előnye. Azt azonban tényként kell leszögeznünk – emeli ki Dr. Fekete Sándor –, hogy a 2022-es választás elsődleges kérdése: kormányváltás, vagy a jelenlegi vezetés megtartása? Ez annyira erőteljes érzelmi töltettel bír, hogy a szavazó képes lehet az összes ellenérzését és kritikai észrevételeit félredobni a szavazófülkében.

- Az ellenzéki összefogás hat pártot foglal magában. Ilyen sem volt még a magyar politikatörténetben. De olyan erős, saját rendszert kiépítő párt sem, mint a Fidesz. Mindkét oldalról profi mozgósítás, door-to-door kampány zajlik. Ami tíz éve még törvénysértő volt – a pártpreferencia alapú listázás –, az ma már törvényes. Mindenkit névre szólóan fognak szavazásra buzdítani. Megkockáztatom, hogy akár a részvételi rekordot is meg fogjuk dönteni. És hogy merre dől a mérleg nyelve? Mivel a támogatói bázis nagyjából hasonló méretű, biztos, hogy a lista szintjén szoros eredmény várható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!